Hlavní obsah

Recepty na letní grilovačku: Uzená žebírka, medové kuře, drůbeží špízy a bramborové placky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by to bylo za stavitele kamenných kuchyní, grilů, pecí a udíren, kdyby svou práci neprověřil v praxi. Kameník Tomáš Hrdina je vášnivým amatérským kuchařem a jeho recepty zrozené v živém ohni hrají chutěmi i barvami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Drůbeží špízy

Článek

Drůbeží špízy se zeleninou

INGREDIENCE

  • 1 kg kuřecích nebo krůtích prsou
  • 3 barevné papriky
  • 12 jarních cibulek
  • 200 g špeku
  • 200 g paprikových klobás

Marináda

  • 1 lžička soli
  • černý pepř
  • kardamom
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 250 ml červeného vína
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce hnědého cukru

POSTUP:

  • Maso nakrájejte na větší kousky a promíchejte je s marinádou smíchanou z uvedených přísad.
  • Nechte hodinu až dvě odležet.
  • Špek a papriky nakrájejte na větší čtverce, z cibulek použijte hlavičky (asi 7 cm dlouhé).
  • Vše napíchejte střídavě na špízové jehly tak, aby maso vždy sousedilo se špekem.
  • Grilujte nad uhlíky přibližně dvacet minut, špízy průběžně otáčejte a potírejte marinádou.
  • Teplota nesmí být příliš vysoká, aby se maso nepálilo zvenčí a uvnitř nezůstalo syrové.

Zpestřete si grilování bezmasými recepty

Recepty

Marinovaná uzená žebírka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marinovaná uzená žebra

INGREDIENCE

  • 1,5 kg uzených vepřových žebírek (může být i plec)
  • pivo k potírání
  • grilovaná zelenina k podávání (papriky, kapie, rajčata, cibule, žampiony)

Marináda

  • 150 ml olivového oleje
  • 50 ml worcesterské omáčky
  • šťáva z citronu
  • palička česneku (prolisovat)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • střik tabasca

POSTUP:

  • Všechny složky marinády dobře promíchejte a nechte v ní maso hodinu proležet.
  • Poté ho osušte a grilujte na roštu cca 10 minut z každé strany.
  • V polovině grilovací doby potřete obě strany žebírek pivem, ke konci ještě marinádou.
  • K masu na gril přidejte zeleninu. Výtečné jsou například kapie. Nebojte se jim spálit slupku dočerna, po oloupání chutnají skvěle.

Největší chyby při grilování

Zdraví

Medové kuře

Foto: Petr Hloušek, Právo

Medové kuře

INGREDIENCE

  • kuře (nejlépe velké farmářské)
  • 2 pomeranče
  • sklenka medu
  • sklenka hruškovice
  • kmín
  • sůl

POSTUP:

  • Kuře den předem osolte (i zevnitř), okmínujte a nechte v lednici. Hodinu před pečením ho vyndejte a naporcujte.
  • Porce vložte do marinády připravené z pomerančové šťávy a hruškovice, nechte odležet.
  • Jednotlivé porce kuřete rozložte na mřížku grilu nad rozžhavené uhlíky a zvolna grilujte, nejdříve kůží nahoru.
  • Zhruba po deseti minutách kousky otočte.
  • Průběžně potírejte zbylou marinádou.
  • Kuře je třeba grilovat poměrně dlouho, dvacet až třicet minut i více (podle velikosti porcí), aby se uvnitř dostatečně propeklo. Maso ani kosti nesmějí zůstat růžové.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Bramborové placky

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bramborové placky

INGREDIENCE

  • 500 g brambor
  • 300 g polohr. mouky (+ na podsypání)
  • 1 vejce
  • lžička soli
  • máslo dle chuti
  • kořenová zelenina k podávání

POSTUP:

  • Brambory uvařte ve slupce a nechte je vystydnout.
  • Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Přidejte mouku, sůl a vejce a vypracujte tužší bramborové těsto. Pokud je řídké, přisypejte ještě trochu mouky.
  • Vytvarujte placičky a zprudka je opečte na roštu nad ohněm. Placky je možné před podáváním potřít máslem nebo sádlem, ale není to nutné.
  • Na rošt přidejte dobře umytou mrkev a petržel (oškrábat je nemusíte).
  • Dohromady tak vytvoříte skvělé vegetariánské jídlo.
  • Placky lze samozřejmě podávat i jako přílohu ke grilovanému masu, zvlášť dobře chutnají s uzeným.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám