Hlavní obsah

Ranní rutina, která mění život k lepšímu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatečný a kvalitní spánek je důležitý nejen pro celkovou regeneraci organismu. Díky němu se také ráno budíme svěží a plní sil do nového dne. Ne vždy je ale vstávání tak jednoduché a bezproblémové. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si nejen po ránu zlepšit náladu, ale i celkově změnit život k lepšímu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K tomu, abychom zvládli veškeré nástrahy všedního dne, odolávali stresu, byli pozitivní, spokojenější a ještě se k tomu navíc přiučili něco nového, stačí podle vědců jediné - rezervovat si ranní půlhodinku na nové návyky, které nám ke zmíněným pozitivům dopomohou.

Dechové cvičení ke zmírnění stresu (cca 5 minut) 

Začínat každý den s nulovou hladinou stresu, především když nás čeká náročný program a mnoho úkolů, zní jako téměř nesplnitelný cíl. Právě proto odborníci radí zakomponovat do ranní rutiny dechová cvičení, stačí i pět minut, která dokážou již zmíněný stres zmírnit, cituje server Independent.

I prosté dýchání má výrazný vliv na parasympatický nervový systém (tedy systém, který nepodléhá naší vůli), který ovlivňuje nejen odpočinek, ale i zažívání. A především se díky kontrolovanému dýchání snižuje hladina stresového hormonu kortizolu, jak dodává na svém blogu Emma Seppäläová, ředitelka vědeckého centra na americké Stanfordově univerzitě v Kalifornii.

Sepište si, za co jste vděční (2 minuty) 

Dalších několik málo minut má člověk každé ráno věnovat sepsání věcí, za které je ve svém životě vděčný - alespoň tři. I takto krátká doba, která je z hlediska tematičnosti v daný okamžik plná soustředění se na pozitiva, učí do budoucna mozek zaměřovat se právě více na pozitivní okamžiky v životě, vysvětluje americký psycholog Shawn Achor.

Naučte se něco nového (20 minut)

Jako poslední bod, kterým odborníci doporučují ranní rituál uzavřít, je věnovat se každé ráno alespoň 20 minut výuce něčeho nového - ať už o samotě, nebo ve společnosti někoho dalšího.

I zmíněná doba prý stačí k tomu, abychom si nejen upevnili již získané znalosti, ale i získali nové - což je oboje ve spojitosti s osobnostním růstem více než důležité.

Jak dodává odbornice na pozitivní psychologii Vanessa Kingová, učení se je ve skutečnosti „základní potřebou psychického blahobytu”. „Pomáhá nám budovat důvěru a pocit soběstačnosti. Může být také způsobem, jak se družit s jinými lidmi. Jednoduše v sobě máme přirozenou touhu po učení se a zlepšování,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám