Hlavní obsah

Ranní osvěžení versus večerní relaxace. Jaká sprcha je pro vás vhodnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhodnutí, kdy si dopřát sprchu, může ovlivnit nejen naši fyzickou pohodu, ale i celkový průběh dne či noci. Zatímco někteří hledají v ranním osvěžení energii pro start do pracovního procesu, jiní si večerní sprchu oblíbili jako klíč k relaxaci a uvolnění po náročném dni. Jaká volba je ta pravá pro vás?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý člověk má jiné hygienické návyky. Zejména pro nové páry zpočátku může představovat šok. Zatímco někteří si nedokážou představit, že by šli spát bez pořádné sprchy nebo koupele, jiní upřednostňují ranní hygienu, která je nastartuje na nový den. Jak to máte doma vy a co doporučují vědci?

Horká sprcha večer pro lepší spánek

„Pokud jde o spánek, večer vám pomůže teplá sprcha,“ uvedl Robert Oexman, chiropraktik a poradce pro spánek. Vysvětlil, že v noci přirozené cirkadiánní rytmy našeho těla způsobí snížení tělesné teploty, což v podstatě říká našemu mozku, že je čas se uklidnit a jít spát.

„Jak se blížíme k normálnímu času pro usínání, začne naše tělesná teplota klesat. Těsně předtím, než se probudíme, začne zase stoupat a působí jako jeden ze signálů našemu mozku, že je čas se probudit a začít den,“ popsal Oexman pro Huffingtonpost.

„Sprchování nebo teplá koupel ve večerních hodinách mohou zlepšit spánek tím, že zesílí snížení tělesné teploty, které je nezbytné k zahájení i udržení spánku během noci. Ideální časové rozmezí mezi sprchou a spánkem je půl hodina a méně,“ vysvětlil.

Pět částí těla, které při mytí zanedbáváme

Zdraví

Ačkoliv někteří lidé tvrdí, že k lepšímu usínání jim naopak pomáhá studená sprcha, lékaři pro to nemají vědecké vysvětlení. „Studie ukázaly, že nízké teploty aktivují hnědou tukovou tkáň, u které bylo prokázáno, že ‚generuje signály podporující spánek‘. Osobně mi to může dávat smysl, ale klinicky to pravděpodobně není nejlepší postup. Přílišné prochladnutí před spaním může zvýšit tělesnou teplotu snížením průtoku krve do pokožky a podporou třesu, což zvyšuje tělesnou teplotu a může negovat jakýkoli přínos plynoucí z malého množství hnědé tukové tkáně, která bude aktivovat signály podporující spánek,“ řekl Oexman.

Ranní studené sprchy mohou lidem naopak pomoci zbavit se oné „ospalosti“, která charakterizuje ráno téměř každého, ať už si předchozí noc dobře odpočinul, nebo ne.

Pro pokožku bez rozdílu

Pokud jde o pokožku, podle dermatoložky Julie Carrollové zůstávají účinky sprchování nezměněny bez ohledu na to, v jakou dobu se člověk rozhodne sprchovat.

„Sprchování pomáhá zbavit se špíny, oleje a dalších škodlivin životního prostředí. I proto by večerní sprcha mohla být vhodnější, ale z pohledu kůže je to opravdu osobní volba.“

Naopak upozorňuje na škodlivost přílišného sprchování, protože může vysušovat kůži. „Je důležité vědět, že příliš časté sprchování, zejména horkou vodou, může snížit přirozené zvlhčování pokožky, což vede k vysušení a podráždění,“ varovala.

„Ve všech případech je proto důležité používat jemné, nedráždivé čisticí prostředky a hydratovat pokožku po sprchování, bez ohledu na denní dobu. Voda by měla být spíše teplá než horká, může také pomoci zachovat přirozený kožní maz.“

Carrollová také připomíná, že mnoho lidí nemusí mít čas na řádnou hydrataci po ranní sprše, což by mohlo hrát ve prospěch večerní hygieny. „Lidé mají ráno často málo času, takže nemusí udělat důkladnou práci, včetně nejdůležitějšího kroku, a to je právě hydratace po sprše.“

Teplota vody ovlivňuje hladinu stresu

Studené sprchy mohou vést ke zvýšení hladiny kortizolu, což je hormon, který tělo uvolňuje při stresu. „Studené sprchy pomáhají zvýšit hladiny kortizolu, protože stimulují sympatický nervový systém, který je zodpovědný za reakci těla ‚bojuj nebo utíkej‘,“ odhalila studie Texas Health Resources.

„Tato reakce může zvýšit srdeční frekvenci, krevní tlak a hladiny kortizolu v těle, což vše může pomoci zlepšit bdělost a soustředění.“

Studená sprcha podle výzkumu také stimuluje uvolňování adrenalinu, hormonu, který dokáže zrychlit tep srdce, krevní tlak a dechovou frekvenci. „To vše opět může pomoci zlepšit duševní bdělost,“ zjistil průzkum.

Horké sprchy jsou také užitečné, jak uvádí BayCare, systém zdravotní péče na Floridě. Tato praxe je spojena se snížením hladiny stresu, výše zmíněným zlepšením spánku, úlevou od příznaků přetížení, zvýšením průtoku krve a snížením bolesti a zánětu.

Anketa

V jakou dobu se nejčastěji sprchujete?
Ráno
35,8 %
Večer
57 %
Záleží podle situace
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 877 čtenářů.

Tajemství péče o jemné vlasy aneb Když chybí objem

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám