Hlavní obsah

Rakovina a její léčba často postihuje sexuální život žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina sama o sobě je nemoc, která má devastující účinky nejen na tělesnou schránku pacienta, ale i na jeho psychiku. Onkologické onemocnění a jeho léčba mají řadu nepříjemných dopadů na člověka, mimo jiné i na jeho sexualitu.

Foto: Profimedia.cz

Triple negativní karcinom prsu postihuje často mladší ženy, v produktivním věku

Článek

Pětatřicetiletá Klára prodělala úspěšnou léčbu rakoviny prsu, musí ale pravidelně navštěvovat sexuologickou poradnu. Operace a radioterapie poškodily její erotogenní zóny, chemoterapie cytostatiky zase způsobila poškození periferních nervů a tím negativně ovlivnila její sexualitu. Nemoc i terapie navíc zamávaly i s její psychikou. Klesla její sebedůvěra, má strach ze ztráty partnera.

„Při léčbě paní Kláry spolupracuje onkolog, gynekolog, sexuolog i psycholog. V současné době se snaží zvládnout stud při svlékání a obavy, že ji bude partner litovat,“ řekl Novinkám a Právu primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, který se na léčbě Kláry (jejíž jméno bylo změněno) podílí.

Novinka v léčbě lymfedému rukou po léčbě rakoviny prsu

Zdraví

S různými sexuálními dysfunkcemi se podle Broula potýká až polovina onkologicky nemocných žen. „Léčba těchto pacientek je všeobecně složitá a dlouhodobá. Na jejich sexualitu negativně působí únava, deprese, úzkost, zármutek, bolest, fyzické omezení, sociální izolace, ale i váznoucí komunikace s partnerem,“ uvedl sexuolog.

Problémy v intimním životě mají podle něj i muži s rakovinou. „Tyto potíže postihují obě pohlaví, liší se ale diagnózou. Ženy mají častěji gynekologické nádory a karcinomy prsu, u mužů tyto problémy přicházejí často s rakovinou prostaty. Zatímco ženy mají častěji tendenci svůj sexuální život úplně vzdát, muži mají větší chuť problém řešit. Do ordinace sexuologa přijdou proto častěji,“ uvedl pro Novinky a Právo Broul.

Až 60 % léčených má deprese

Ženy se podle něj po léčbě rakoviny často stydí za své tělo. „Cítí se neatraktivní v důsledku vedlejších účinků léčby, jako jsou změny na kůži, jizvy, popáleniny, změna váhy. V případě rakoviny prsu pak může dojít k jeho amputaci, což se projevuje negativním vnímání těla,“ řekl lékař.

Stres, spojený s závažnou nemocí, intimnímu životu pacientů nepřidá. „Během procesu léčby dochází obvykle ke snížení frekvence pohlavních styků. Kvůli stresu klesá sexuální touha. Po operaci se až u šedesáti procent léčených objeví deprese. Tato etapa bývá charakterizována sníženou či pozastavenou chutí na sex,“ popisuje Broul.

Hormonální léčba, kterou pacientky někdy podstupují, zase může vést ke snížení produkce estrogenu, ženského hormonu. „To může mít za následek například nepravidelnou menstruaci. Nízkou hladinu estrogenu může způsobit i radiologická léčba, především v oblasti pánve,“ poznamenal Broul. S ozařováním se pojí i další nežádoucí vedlejší účinky, jako je například chronické vysychání vaginální sliznice, které doprovází nepříjemné pálení, svědění, výtok či bolestivý sex.

Stejně jako léčba nádorových onemocnění je stále úspěšnější, i problémy v intimní oblasti se dají postupně vyléčit. Odborníci se shodují, že důležitá je zejména podpora partnera a otevřená komunikace s lékařem o obtížích, jimž žena čelí. „Otevřená komunikace hraje významnou roli v sexuálním životě celkově, po onkologické léčbě pak na důležitosti ještě nabývá,“ upozorňuje sexuolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám