Hlavní obsah

Projevy možné krevní sraženiny, které není radno ignorovat

Správné srážení krve je potřebné k včasné zástavě krvácení, například po úrazu. Někdy se ale může objevit krevní sraženina i ve chvíli, kdy to není potřeba, a může pak způsobit vážné potíže.

Foto: Profimedia.cz

Projevem krevní sraženiny bývá bolest. Ta ale může být často zaměněna za bolest svalovou. Ilustrační foto

Článek

Potíže mohou být o to větší, pokud se sraženina vytvoří v tzv. hlubokých žilách. „Když se v tomto hlubším systému vytvoří sraženiny, mohou být bolestivé a velmi nebezpečné,” říká chirurg a zakladatel Centra pro léčbu žil v americkém New Yorku Luis Navarro.

Tento druh sraženiny se nazývá hluboká žilní trombóza. V krevním řečišti vytváří blokace, které zabraňují průtoku krve. Vzniká nejčastěji v žilách dolních končetin, může ale postihnout i větší žíly na paži nebo v hrudní oblasti.

O to horší pak může být, pokud se její část odtrhne od původního místa a cestuje směrem do plic. Pokud ucpe některou z plicních cév, dochází k plicní embolii, což může způsobit nejen potíže s dýcháním, ale i smrt.

Dědičná porucha srážlivosti krve, u které se nedoporučuje užívat hormonální antikoncepci

Zdraví

Někteří lidé jsou k žilním trombózám náchylnější než jiní, i proto je více než vhodné znát možné příznaky sraženiny, neboť včasný lékařský zásah je v dané chvíli zásadní, upozorňuje Navarro.

Otok jedné končetiny

Oteklá jedna paže či noha bývají nejčastějším příznakem hluboké žilní trombózy. „Krevní sraženina blokuje zdravý průtok krve v končetině, krev se může v místě hromadit a dochází tak k otoku,” vysvětluje doktor Navarro pro server Woman' Day.

Tento příznak lze ale velmi snadno přehlédnout, a to obzvlášť ve chvílích, kdy častěji létáte nebo míváte v období větší nehybnosti ztuhlé nohy. Pokud se otok objeví velmi rychle, a je navíc doprovázen bolestí, je vhodné co nejdříve vyhledat lékaře.

Proč v horkých letních dnech otékají nohy

Zdraví

Bolest nohy či ruky

Bolest způsobená sraženinou většinou přichází spolu s dalšími příznaky, jako je otok nebo zarudnutí v místě vzniku, někdy se ale může objevit i samostatně.

„Bolest způsobená krevní sraženinou bývá bohužel často zaměňována za svalové křeče, což bývá nejčastější důvod pozdní diagnózy,” vysvětluje Navarro. Často se objevuje při chůzi nebo při ohýbání nohy.

Zarudnutí pokožky

Příznakem krevní sraženiny bývá i zarudnutí pokožky. Mnohdy bývá postižené místo velmi teplé na dotek.

Bolest na hrudi

Bolest na hrudi si lidé často spojují s infarktem, rovněž ale může být příznakem plicní embolie. Obě diagnózy sdílejí podobné příznaky, bolest při plicní embolii má však tendenci být ostrá a bodavá a bývá nejhorší, když se nadechujete.

Bolest při infarktu vyzařuje z horních částí těla, jako jsou ramena, čelist nebo krk. V obou případech je nutná okamžitá pomoc.

Olivový olej snižuje riziko vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit infarkt či mrtvici

Zdraví

Dušnost

Krevní sraženina v plicích se může projevit i dušností. „Nebudete mít jednoduše dostatek dechu na to vyjít po schodech, budete se cítit mizerně,” popisuje neuroradiolog George T. Teitelbaum možnou příčinu. Čím rychlejší nástup dušnosti bez možné zjevné příčiny, o to rychleji je třeba vyhledat pomoc.

Nevysvětlitelný kašel 

Přepadává vás záchvat kašle, který nemá zjevný důvod a nechce přestat? Příčina může být různorodá, ve spojitosti se zrychleným srdečním tepem nebo bolestí na hrudi se ale může jednat o projevy krevní sraženiny. „V takovém případě bývá kašel velmi suchý, lidé mohou někdy vykašlávat hlen, nebo dokonce krev,” upozorňuje na možné příznaky Navarro.

Zhoršené dýchání přisuzoval vyšší hmotnosti, ve skutečnosti šlo o smrtelnou chorobu

Zdraví

Rychlá srdeční tepová frekvence

Při snížené hladině dodávaného kyslíku se ve snaze deficit vyrovnat začne zvyšovat srdeční tepová frekvence.

„U malé krevní sraženiny frekvence částečně stoupá i kvůli bolesti na hrudi, dušnosti i související úzkosti, kterou tyto věci způsobují,” vysvětluje předseda oddělení urgentní medicíny na Rutgers New Jersey Medical School Lewis Nelson.

Slabost, malátnost 

Poměrně častým příznakem krevní sraženiny může být i malátnost či pocit na omdlení. Vše souvisí s nedostatkem kyslíku a změnami v okysličování krve, na což je lidský mozek velmi citlivý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám