Hlavní obsah

Proč se nedokážete soustředit na čtení a jak zlepšit svou koncentraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si přečíst knihu, ale jakmile ji otevřete, je pro vás obtížné se soustředit na to, co čtete? Pak pro vás máme vysvětlení, proč se tak děje, i několik rad, jak se s tím popasovat a zlepšit svou koncentraci nejen při čtení.

Foto: Profimedia.cz

Umění být tady a teď souvisí s mírou koncentrace.

Článek

Pokud chcete číst, učit se a vykonávat mnoho dalších každodenních činností, musíte se umět soustředit a nenechat se rozptylovat okolními podněty. Umění být tady a teď souvisí s mírou koncentrace, naučenou dovedností pasivně reagovat nebo se nenechat rozptylovat nedůležitými podněty.

Nejčastější důvody, proč se při čtení nemůžete soustředit

1. Nedostatečný návyk

Obtížně se soustředit může být dáno i tím, že nejste zvyklí číst. Vše je tedy o tréninku koncentrace. Čím více budete číst, tím snáze se na čtení budete soustředit.

Na začátku si vezměte knihu, jejíž obsah vás skutečně zajímá a začněte číst po chvilkách a postupně prodlužujte dobu čtení.

Vězte, že koncentraci se dá naučit. Potřebujete k tomu jen cvičit vůli, ukáznit své tělo a trénovat mysl.

Jak vychovat čtenáře

Děti

2. Četné rušivé elementy

Netflix, HBO, Disney Channel, iVysílání… s množstvím různorodého obsahu, jenž máte na dosah, je bohužel větší pravděpodobnost, že při útěku z reality upřednostníte právě takový obsah před čtením.

Proto chcete-li zapracovat na svém čtení, pak je zapotřebí držet se dál od jakékoli obrazovky. Jakmile se totiž začnete dívat do displeje mobilu či na televizi, bude pro vás těžké přestat.

3. Starosti

Někdy si to ani neuvědomujeme, ale naše každodenní starosti jsou neustále s námi v naší mysli. Vplíží se kdykoliv, najdou-li jakoukoli, byť jen nepatrnou trhlinu. Za neschopností soustředit se na čtení tak mohou stát i vtíravé myšlenky.

4. Nedostatek motivace

Hůř se člověk soustředí na věci, které nechce sám od sebe - tedy musí číst něco, co ho nezajímá anebo je to povinnost.

5. Únava

Pokud jste unavení, vaše koncentrace na čtení je též minimální. Bez odpočinku a dobití energie se to tak těžko změní.

6. Věk, stres a intenzivní emoce

S přibývajícím věkem klesají kognitivní schopnosti, tudíž i schopnost maximálně se soustředit. A to zvlášť při stresových situacích nebo při intenzivních emocích. Podle odborníků za ztrátu koncentrace u starších lidí může malá oblast mozku nazývaná locus coeruleus.

Syndrom hlavní hvězdy aneb Když propadnete sociálním sítím

Styl

7. ADHD, deprese, úzkost

Schopnost koncentrace je nižší i u lidí s ADHD (porucha pozornosti), depresí či úzkostí. V případě deprese je nesoustředění jedním z příznaků depresivní pseudodemence. Jde o kognitivní poruchy spjaté s depresí, které lze zaměnit s demencí.

Jak zlepšit koncentraci při čtení

  • Omezte rušivé podněty.
  • Místo sledování televize si přečtěte knihu.
  • Vyberte si vhodné a klidné prostředí, kde se cítíte příjemně.
  • Čtěte v poloze, ve které se cítíte příjemně a pohodlně.
  • Nenuťte se číst. To vás spíš odradí. Začněte číst jen po chvilkách, postupně tento čas navyšujte.
  • Naučte se radovat z každého pokroku, kterého dosáhnete.
  • Pamatujte, že vaše mysl se zpravidla dokáže soustředit jen asi 45 minut. Pak si musí odpočinout.

Ze všeho nejdůležitější samozřejmě je, vybrat si dobrou knihu na čtení, která vás bude skutečně zajímat a bavit. Čtení nemá být dřinou, ale zábavou.

Než se tedy začtete do knihy, přečtěte si nejprve shrnutí, případně několik prvních odstavců. Už to vám napoví, zda se vám kniha bude líbit, či ne.

Jak se vypořádat s prokrastinací? Stačí zvládnout pravidlo tří minut

Zdraví

Nedokážete se soustředit? Pomoci může starověká technika

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám