Hlavní obsah

Proč nás i přes pravidelné čištění zubů stále trápí zubní plak, kámen či skvrny

Novinky, das

Možná to také znáte. Přestože si čistíte zuby dvakrát denně, používáte mezizubní kartáček a nepřeháníte to se sladkostmi, vždy když přijdete na kontrolu k dentistovi, doporučí vám návštěvu u dentální hygienistky, aby vám odstranila zubní plak, kámen a pigmentové skvrny. Proč tomu tak je, co děláte špatně?

Foto: Profimedia.cz

Při čištění zubů lidé nejčastěji zapomínají na krčkovou část zubu a oblast dásňového žlábku.

Článek

Podobné problémy vznikají často z důvodu kombinace špatné techniky čištění zubů, příliš měkkého kartáčku, krátké doby čištění a nepravidelného používání mezizubních pomůcek.

Při čištění zubů lidé nejčastěji zapomínají na krčkovou část zubu a oblast dásňového žlábku, kde sídlí nejvíce bakterií, jejich přítomnost pak vyvolává v dásni zánět. Případně ignorují plošky zubů z vnitřní strany. „Pacienti se na ně s kartáčkem buď nedostanou, nebo si mylně myslí, že tam to čistit nemusejí. Doporučím jim tedy spíše menší a užší kartáčkovou hlavici a techniku čištění trénujeme,” vysvětluje dentální hygienistka Jana Křepelková.

Na vnitřní straně předních zubů v dolní čelisti se navíc nejčastěji tvoří zubní kámen, protože se tu nachází vývod slinných žláz. „Pokud každý den zub perfektně očistíte od plaku, zubní kámen se nikdy nevytvoří. Mám pacientku, které je 75 let, chodí ke mně na hygienu již šestým rokem. Mé rady si vzala k srdci a nikdy u ní nenajdu žádný plak, kámen, pigmentace, zánět ani zubní kaz,“ konstatuje odbornice.

Dnes tolik populární příliš měkký kartáček dokáže bez instruktáže a nácviku čištění udělat v ústech také pěknou pohromu. „Pacienti obecně nevěnují pozornost výše zmíněným dásním a čistí si zuby krátkou dobu. Jenže s příliš měkkým kartáčkem neodstraníte pevně lpící plak na jedno přejetí, je zapotřebí vyčistit každý zub několikrát. K ultra měkkému kartáčku je navíc nutné přidat i jednosvazkový, což spousta lidí nedělá. A když už, použijí jej párkrát do měsíce, což nestačí. Pacienti, kteří používají příliš měkké kartáčky, mívají často problémy s výskytem pigmentací,“ dodává dentální hygienistka.

Což potvrzuje i prezident Asociace dentálních hygienistek ČR a dentální hygienista Michal Kalita. I podle něj je pro určitou skupinu lidí dokonalá redukce plaku za použití klasického kartáčku stále obtížná.

Jak si správně čistit zuby?

Na vině je ale nejen špatně zvládnutá technika, ale také příliš krátká doba čištění.

„Studie prokázaly, že si průměrně nečistíme zuby ani minutu. Aniž si to dokážeme uvědomit, protože nám čištění připadá jako věčnost. Používání ultra měkkých kartáčků ale vyžaduje čistit alespoň 10 až 15 minut, což téměř nikdo nedělá. Příliš měkká vlákna ani během deklarovaných 2 až 3 minut plak neodstraní,“ upozorňuje Křepelková.

Řešením může být používání obyčejných měkkých vláken v kombinaci s několikaminutovým čištěním, případně se solo kartáčkem. Podle dentálních hygienistů rozhodně nemusíte mít z obyčejných měkkých (soft, nikoli ultra soft) vláken strach, dásně vám nepoškodí.

Případně si pořiďte obarvovací plakové tablety, které plak na zubech zbarví do fialova a vy jej tak můžete cíleně dočistit jednosvazkovým kartáčkem. Výhodou manuálních kartáčků a mezizubních pomůcek je jejich nízká cena, takže můžete průběžně zkoušet a hledat ten pravý produkt.

Elektrické zubní kartáčky

Pokud si ani tak nejste jistí, že děláte vše správně, můžete vyzkoušet elektrický zubní kartáček, který považuje za vhodnou alternativu ke klasickému kartáčku i Michal Kalita. Na výběr máte mezi kartáčkem oscilačním, případně oscilačně-rotačním, a sonickým. Podle dTestu a dalších studií vás plaku spolehlivě zbaví všechny typy a není mezi nimi výraznější rozdíl. Samozřejmě za předpokladu, že je používáte správně, i zde by vám měla správný postup vysvětlit dentální hygienistka.

„Občas mi některý pacient řekne, že se bojí mě o instruktáž elektrickým kartáčkem požádat. Prý proto, abych mu nevynadala, že mu elektrický kartáček zničí dásně. Což je nesmysl. Já sama elektrický kartáček používám denně a nedám na něj dopustit. Pokud je dentální hygienistka neochotná nebo se k elektrickým kartáčkům staví negativně, nejspíš jen nemá dostatek informací,“ konstatuje Křepelková.

Oscilační kartáček má zpravidla kulatou hlavici a zuby čistí otáčením hlavice o 90 stupňů tam a zpět. Sonický kartáček mívá podlouhlou hlavici a chrup čistí vysokofrekvenčním stíravým pohybem. „Pokud vybíráme z velkého množství technologií, vzhledem k efektivitě a zároveň šetrnosti vycházející z řady klinických studií doporučujeme přístroje na bázi sonické technologie,“ vysvětluje prezident Asociace dentálních hygienistek. A to z toho důvodu, že oscilační kartáčky nemusejí vyhovovat lidem, kteří mají citlivé dásně nebo odhalené krčky.

Naopak sonické kartáčky dokážou šetrně vyčistit i odhalené krčky. „Některé elektrické kartáčky navíc dokážou odstranit i pigmentové skvrny, ve finále jsou o dost méně abrazivní než manuální kartáčky. Samozřejmě za předpokladu, že je používáte správně a při čištění na hlavici netlačíte,“ konstatuje dentální hygienistka.

I když vám čištění elektrickým kartáčkem zabere jen dvě až tři minuty, nezapomeňte ještě dočistit mezizubní prostory. „Bohužel, někteří lidé si myslí, že elektrický kartáček stačí. Do mezizubních prostor se ale dostane jen částečně, takže je třeba je dočistit kartáčkem mezizubním,“ uzavírá Jana Křepelková.

Foto: archív firem

Zleva:

Mezizubní pomůcky

Spousta lidí si stále odmítá připustit, že i u mezizubních pomůcek pravidelně znamená denně, nikoli dvakrát týdně.

„Problém je také v tom, že klienti nepoužívají správnou velikost. Zvolí si tu nejpohodlnější, která se jim vejde do každého mezizubního prostoru, ovšem v takovém případě nevyčistí celý mezizubní prostor a nenamasírují správně dáseň. To vede následně k zánětu v mezizubním prostoru, což se při vyšetření projeví krvácením z dásní,“ uzavírá téma dentální hygienistka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám