Hlavní obsah

Proč je pondělí nejúnavnějším dnem v týdnu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že když se vaše spánkové návyky o víkendu odchýlí o jednu až dvě hodiny od normálu, může to mít za následek velkou únavu při startu do nového pracovního či studijního týdne? A dokonce se pro tento typ únavy našlo i pojmenování: jde o sociální jet lag.

Foto: Profimedia.cz

Pondělní únava trápí pracující i studenty.

Článek

Podle psycholožky Shelby Freedmanové Harrisové, ředitelky programu behaviorální spánkové medicíny v New Yorku, se takzvaný jet lag v dnešní době stává stále častějším jevem. A také často lidé chodí s problémy se spánkem do spánkových laboratoří. Odborníci tam ale zjistí, že ve skutečnosti vážným problémem netrpí.

„Ne, nejedná se o problémy se spánkem, které vídáme stále častěji a diagnostikujeme je. Ve skutečnosti problémy u spousty lidí pramení z toho, že chodí spát i vstávají každý den v diametrálně odlišnou hodinu. A to je to, co pak způsobuje jejich problémy,” říká specialistka.

Za únavu může i příliš spánku

Častokrát je pondělní únava daní za páteční a sobotní probděné noci. Následně pak mají lidé tendence další dny vyspávat až do oběda a párty z pátečního večera třeba i v sobotu zopakovat. Tím ale trpí nejen jejich tělo, ale spánkové návyky. V neděli má pak tělo problém přizpůsobit se běžnému spacímu režimu, spousta lidí má tedy problémy se spánkem, tělo nezrelaxují, a proto si v pondělí připadají nevrlí i nevyspalí.

Nevrlost a únava je úzce spojena s naším cirkadiánním rytmem, zjednodušeně řečeno našimi vnitřními hodinami. Cirkadiánní rytmus je jeden z biorytmů, tedy kolísání aktivity a bdělosti nejčastěji s denní, měsíční či roční periodou. Nemají ho jen savci, ale dokonce i květiny, které na noc zavírají své květy, a to i když jsou umístěny v temné místnosti.

Jak se vyhnout sociálnímu jet lagu

Pokud se chcete vyhnout sociálnímu jet lagu, měli byste se řídit následujícími radami: Choďte spát i vstávejte pokud možno každý den v týdnu ve stejnou hodinu a příliš se od daného času neodchylujte. Pokud se přes den chcete natáhnout, udělejte to nejpozději do druhé hodiny odpolední a jen na dvacet minut. Takový čas stačí a spánek je občerstvující.

Také je vhodné vyhnout se víkendovému vyspávání a místo toho si jít raději zacvičit, nebo podniknout procházku či výlet. Zkuste trávit co nejvíce času při denním světle a na čerstvém vzduchu, a na víkend si vyberte jeden den, kdy budete holdovat alkoholu. Čím více budete popíjet, tím horší spánkový jet lag vás pak může potkat, varuje doktorka Harrisová. Posledním tipem je pak vyhnout se kofeinovým nápojům po čtrnácté hodině odpolední. I to může mít vliv na váš spánek.

Samozřejmě je velmi těžké všechna tato opatření dodržovat a také se jimi řídit. Pokud má ale někdo doopravdy dojem, že trpí poruchami spánku, je důležité se nejprve zamyslet nad svými zvyky, pokusit se je napravit, a teprve pak zajít za odborníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Tloustnout můžeme i ve spánku

Spánek a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví plní stránky novin i internetu stále novými informacemi. Kromě nesporných kladů s sebou spánek nese i nemalá...

Výběr článků

Načítám