Hlavní obsah

Přibývá lidí, kteří trpí migrénou kvůli stresu

– BRNO

Lidí trpících migrénou přibývá. Může za to stres, špatná životospráva a uspěchaný styl života. Světové statistky udávají, že nyní migréna trápí asi 12 procent populace. Na sympoziu o léčbě bolesti v Brně to řekl Jiří Mastík z I. neurologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Článek

Lékaře kvůli bolestem hlavy vyhledá jen asi deset až 15 procent lidí z těch, kteří tímto onemocněním trpí. Většina se podle Mastíka léčí sama podle rodinných receptů, rad babiček či lékárníka. Teprve když bolest zesílí, jdou k lékaři. Neurolog upozornil, že to je chyba. Migréna začíná být v poslední době považovaná za progresivní onemocnění, což znamená, že pokud není dostatečně léčena, nebo je léčena nevhodně, nemoc se vyvíjí a zhoršuje, uvedl Mastík.

Podle Marka Hakla z Centra pro léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je léčba bolesti často považovaná za seriózní medicínskou disciplínu jen specialisty, kteří se jí zabývají. Jak Hakl řekl, do jeho ambulance přicházejí mnohdy i lidé, kteří trpí dlouhodobou silnou bolestí a když žádali o pomoc svého praktického lékaře, poradil jim, ať se s neduhem naučí žít, protože se s tím nedá nic dělat. "To není pravda. Existuje spousta léčebných postupů, které jim mohou pomoci," uvedl odborník.

Upozornil, že když bolest trápí člověka dlouhodobě, týdny, měsíce či dokonce roky, odráží se to na jeho osobnosti, narušuje to jeho sociální vazby a psychiku. "Tito pacienti přestávají pracovat a často končí nějakým asociálním jednáním," řekl.

Praktičtí lékaři nechtějí předepisovat léky, aby si nevyčerpali limit

Problém léčby bolesti spočítá v její nákladnosti. Stává se tak, že když specialista nastaví pacientovi léčbu, která mu pomáhá, nemá vedlejší účinky a chtěl by ho pak předat zpět do péče praktika, odmítne praktický lékař pacientovi stanovené léky proti bolesti předepisovat. "Říká, že to nemůže, protože když bude mít takovéto pacienty čtyři, vyčerpá si limit a nebude mít peníze pro ostatní," popsal Hakl. Podle něj jde o systémovou chybu.

Naopak pacienti většinou na léčbu bolesti doplácejí podle obou odborníků nejčastěji v desetikorunách. Záleží ovšem, ve které lékárně si medikamenty kupují. Hakl uvedl, že v nemocniční lékárně, kde nákladných preparátů proti bolesti prodají hodně, mají nižší marži a pacienti tak doplácí nejčastěji kolem 20 až 30 korun. Zato v malé lékárně na okraji města mohou za stejný recept platit klidně 200 korun, řekl odborník.

Reklama

Související témata:

Související články

Až desetina populace trpí migrénou

Desetina populace trpí migrénou. Ženy jsou postiženy třikrát častěji než muži. Migréna dokáže trápit i děti. Až do puberty s ní mají zkušenosti častěji...

Migrény mohou předznamenávat mozkovou mrtvici

Značné riziko náhlé mozkové příhody hrozí ženám, jež v mládí sužovala specifická forma migrény s tzv. aurou. Dalšími příznaky onemocnění, jež zvyšuje nebezpečí...

Migréna zvyšuje chuť na sex

Vypadá to, že muka a trápení lidem, jimž nadělila nesnesitelné migrény, se příroda snaží vynahradit zvýšeným libidem. Jak totiž prokázali američtí vědci z Wake...

Výběr článků

Načítám