Hlavní obsah

Při  bolesti je lepší užít lék ihned

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lék proti bolesti je vhodné užít ihned poté, co nás v těle začne něco bolet, a nečekat až do plného rozvoje bolesti, kdy již tělo vytvoří mnoho látek, které bolest zhoršují a mohou nastartovat i zánět.

Článek

"Doba nástupu většiny volně prodejných léků proti bolesti je kolem půl hodiny. Do té doby nemá smysl užívat další dávku," vysvětlil doktor Jiří Hakl z Centra pro léčbu bolesti Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Dodal, že není vhodné kombinovat různá analgetika bez bližší znalosti principu jejich účinku.

Nejčastěji bolí hlava

Podle výzkumu agentury Median nás nejčastěji bolí hlava - uvedlo to 67 procent z dotázaných, dále záda (40 procent), zuby (33 %), klouby nebo končetiny (22 %) a ve 21 procentech mají ženy menstruační bolesti.

Na všechny tyto nemoci se osvědčil ibalgin, který má účinnou látku ibuprofen. Ta byla poprvé představena veřejnosti v roce 1969. "Tato látka v sobě koncentruje vysokou účinnost, ale také bezpečnost. Má nejen protibolestivé účinky, ale i protizánětlivé," sdělil doktor Hakl. Doplnil, že přípravkem téměř není možné se předávkovat, může se kombinovat i s malou dávkou alkoholu.

Pozor na bolest břicha

Češi se při bolesti umějí sami o sebe postarat a zpravidla si ztišující preparát berou. Neměli by si ho však brát při akutní bolesti břicha. Ta by totiž mohla být signálem náhlé břišní příhody a utlumení bolesti by pak mohlo vést ke zkreslení průběhu infekce a oddálení operačního řešení. Na všechny jiné bolesti je možné právě ibalgin použít.

Doktor Hakl zároveň připomněl, že bolest je vysoce individuální a neexistuje žádný přístroj, který by změřil její intenzitu. Přesto medicína používá škálu rozdělenou na deset dílů. Od nuly, což je stav bez bolesti, do deseti, tedy maximální bolest. Za obecně snesitelnou intenzitu bolesti se považuje bolest do stupně tři až čtyři.

Reklama

Související články

Čeští lékaři nevědí o riziku brufenu

Známý lék proti bolesti ze skupiny nesteroidních antirevmatik, například brufen nebo ibuprofen či ibalgin prý zvyšuje riziko infarktu. Podle britských vědců...

Výběr článků

Načítám