Hlavní obsah

Pouze stoprocentní šťáva bude džus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Označení džus bude v budoucnu nosit jen stoprocentní ovocná šťáva. Stanoví to vyhláška ministerstva zemědělství o nealkoholických nápojích, která nabude účinnosti 12. června. Spotřebitelé se pak již nebudou setkávat s tím, že se pod pojmem džus ve skutečnosti prodává nápoj s nižším podílem ovocné složky.

Foto: Archív RockOpera Praha

V průběhu roku hraje RockOpera Praha v domovské aréně v Praze, proto ráda využívá léta a vyráží za svými fanoušky i do dalších měst republiky.

Článek

"Oceňujeme, že ministerstvo zemědělství vyšlo vstříc našemu návrhu, aby používání výrazů džus, juice, 100% či stoprocentní bylo u nealkoholických nápojů vyhrazeno výlučně pro ovocné a zeleninové šťávy," řekl výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml.

Vyhláška završuje harmonizaci českých předpisů, které regulují výrobu nealkoholických nápojů s evropskou legislativou. Kvalita tuzemské produkce podle Humla odpovídá evropským požadavkům již delší dobu.

"Snahou našich výrobců však je, aby jejich nápoje patřily v Evropě ke skutečné špičce," uvedl. Vedle pravidel pro označování nápojů byly proto do vyhlášky začleněny některé kvalitativní požadavky, které jdou nad rámec evropských předpisů. Konkrétně jde o fyzikální a chemické požadavky na ovocné a zeleninové šťávy a nektary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám