Hlavní obsah

Poruchy rytmu patří mezi nejčastější onemocnění srdce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdeční arytmie, neboli porucha srdečního rytmu, patří mezi nejčastější srdeční onemocnění. Odhaduje se, že touto nemocí trpí přibližně každý desátý člověk. "Počet lidí postižených srdečních arytmií mírně narůstá," uvedl doktor Petr Neužil z kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Článek

Je to způsobeno jednak nezdravým životním stylem - kouřením, stresem, obezitou, nedostatkem pohybu, ale paradoxně také zlepšením lékařské péče. Kardiologové totiž dokáží zachránit nemocné, kteří by dříve vůbec neměli šanci přežít.

"Česká republika je na jednom z předních míst v Evropské unii v kvalitě léčby poruch srdečního rytmu. Patří nám přibližně šestá až sedmá příčka, což je v rámci pětadvacítky EU velmi slušná pozice," řekl doktor Miloš Táborský, který také pracuje v Nemocnici Na Homolce, ale je i zároveň předsedou výboru pro arytmii České kardiologické společnosti.

Příznakem bušení srdce

Příznaky arytmie mohou být různé. Docent Josef Kautzner, přednosta kliniky kardiologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny vysvětlil, že mezi nejčastější příčiny patří bušení srdce nebo pocit občasného vynechání srdce. Jindy je pociťován nepravidelný tep, slabost nebo může dojít k přechodné ztrátě vědomí.

V nejtěžších případech dojde k zástavě krevního oběhu a bez okamžité pomoci postižený během několika minut umírá. "Na druhou stranu nemusí o některých arytmiích člověk ani vědět a přijde se na ně náhodně při elektrokardiologickém vyšetření," sdělil docent.

Účinné stimulátory

Lékaři rozlišují pomalý rytmus srdíčka, takzvanou bradykardii, a zrychlený rytmus, který označují jako tachykardie. U první poruchy se pacientovi voperuje kardiostimulátor, v druhém případě kardiodefibrilátor. Ten monitoruje elektrické signály ze srdce a v případě vzniku závažné arytmie zasáhne - arytmii přeruší buď rychlou salvou elektrických stimulů nebo větším elektrickým šokem. Tak dokáže postiženému zachránit život.

I když jsou tato zařízení poměrně drahá, rozpočítá-li se léčba na mnoho let, kdy je pacient používá, je lacinější než léčba drahými léky.

V České republice se ročně implantuje asi 560 kardiostimulátorů na milión obyvatel a patří nám v tom zhruba šesté místo v Evropě. Všichni lékaři se shodli, že v důsledku vysokých nákladů na léčbu by se měla provádět pouze na specializovaných pracovištích, která k tomu mají akreditaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám