Hlavní obsah

Pomáhá zmrzlina na bolest krku? Je to velmi individuální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když tě bolí v krku, dej si zmrzlinu. I takové rady někdy slýcháme ve svém okolí. Jenže jak ukazují vědecké výzkumy, jedná se o velmi individuální záležitost. Zatímco u někoho přináší úlevu zmrzlina, u jiných to samé navodí teplý vývar či čaj s medem.

Foto: Profimedia.cz

Zmrzlina může ulevit od bolesti v krku.

Článek

Pokud vás bolí v krku, můžete sáhnout po zmrzlině, po které se vám na chvíli od bolesti uleví. Obsažený cukr ve zmrzlině ale může v konečném důsledku zánět v krku zhoršit.

Podle vědců totiž cukr může oslabit váš imunitní systém a podpořit tak zánět. Vysoký příjem cukru může snížit účinek bílých krvinek, které hrají klíčovou roli při ochraně organismu před nemocemi. To platí zejména v okamžiku, když za bolestí v krku stojí viry nebo bakterie.

Je zmrzlina dobrá na zánět krčních mandlí?

Ano, zmrzlina i v těchto případech může přinést úlevu od bolesti v krku. Lékaři ji pak doporučují i jako první jídlo po odstranění krčních mandlí, protože místo po zákroku nejen zklidňuje a tlumí bolest, ale také je to ideální způsob, jak do sebe dostat nějaké jídlo, které se snadno polyká.

Pravda versus nejčastější mýty o angíně

Styl

Je na bolest v krku lepší studené, nebo teplé?

Úlevu od bolesti v krku může přinést jak studené, tak teplé. Vždy záleží na každém člověku, co mu udělá lépe. Zatímco někomu uleví nanuk, jinému udělá dobře teplý vývar.

Po odstranění mandlí se sice nedoporučuje konzumovat příliš teplé jídlo, ale jinak je jedno, zda konzumujete studené či vlažné jídlo. Jak ukázala studie na dětech, teplota jídla po odstranění mandlí neovlivnila významně úroveň bolesti, krvácení, nevolnost ani zvracení.

Jaké potraviny dokážou podpořit, či dokonce způsobit zánět v krku?

  • Kořeněná jídla: koření může dráždit hrdlo, což vede k zánětu a nepohodlí.
  • Kyselé potraviny a nápoje: citrusové plody, rajčata a potraviny s vysokým obsahem kyseliny citronové mohou spolu s kyselými nápoji, jako je pomerančový džus a limonády, vyvolat podráždění krku kvůli své kyselosti.
  • Horké nápoje: extrémně horké nápoje mohou popálit výstelku hrdla, což vede k zánětu.
  • Alkohol: může dehydratovat hrdlo a zhoršit podráždění, zejména při nadměrné konzumaci.

Přibývá streptokokových infekcí, jako je angína a spála

Zdraví

Myslela si, že má angínu, ve skutečnosti trpěla rakovinou krčních mandlí

Zdraví

Reklama

Související témata:
Bolest v krku

Výběr článků

Načítám