Hlavní obsah

Pojídání holubů z nosu prý prospívá zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Šťourání v nosních dírkách je sice považováno za projev nedostatečné výchovy, avšak z lékařského hlediska prý dlabání v ucpaném nosu prospívá zdraví. Tvrdí to alespoň rakouský specialista Friedrich Bischinger. A nejen to, tělu podle něj rozhodně neškodí ani pojídání obsahu nosních dírek - spíše naopak.

Foto: Petr Hejna

klauni u sasanky

Článek

"Smysluplnější je šťourat se, samozřejmě člověk může lépe dýchat. A je to i mechanické čištění (nosu)," zdůraznil lékař s tím, že kapesník je jen slabší náhražkou prstu. Vrtání v nosu je tedy jen přirozeným reflexem, na němž z medicínského pohledu není nic špatného, dodal.

Expert na nemoci dýchacích cest jde ale ještě dál. I polykání "holubů" patří podle něj k něčemu zcela přirozenému. "Všeobecně sice pojídaní uschnutých nosních hlenů patří ke společenským tabu, imunologicky je ale absolutně účelné," líčí.

Svou teorii obhajuje tím, že hlen z nosu posiluje obranyschopnost organizmu. Nos totiž funguje jako filtr, který zachytává bakterie. Pokud se tato "směs" dostane do střeva, působí jako lék, míní Bischinger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám