Hlavní obsah

Počítače ulehčují dětem školní přípravu

– WASHINGTON
Novinky, Korzo/P

Příznivý vliv na rozvoj schopností dětí předškolního a raného školního věku mají podle posledních výzkumů počítače. Odborníci ze Spojených států zjistili, že se lépe připravují na své první hodiny na základní škole ty ratolesti, které již v mateřské školce dokáží pracovat s počítačem.

Foto: Anna Čelouchová

Vaření lektvarů předvede zámecký kouzelník.

Článek

A pokud v práci s výpočetní technikou pokračují i nadále, patří mezi nejbystřejší žáky plnící spolehlivě zadané úkoly.

"Jednoduchá zpráva pro rodiče zní, že počítače pomáhají dětem lépe se učit a připravovat do školy. Většina rodičů míní, že počítač v raném věku může jejich miláčkům ublížit, ale ve skutečnosti může mít naopak pozitivní vliv na jejich učební schopnosti," prohlásila doktorka Melissa S. Atkinsová z Univerzity v Ohiu.

Děti nesmějí zůstat bez rodičovského dozoru

Počítače v rukou tří až pětiletých dětí však nesmějí být bez dozoru. Rodiče musí jasně určovat, kolik času u monitoru jejich potomci budou trávit, ale měli by také dohlížet na to, s jakými programy přijdou děti do styku.

"Měly by to být jen výukové programy a dítě by u nich nemělo trávit déle než necelou hodinu denně. Pokud se počítač stane chůvou a malý človíček bude u něj trávit hodiny, bude mít tato technika na zdraví a vývoj zhoubný vliv," vysvětlila doktorka Atkinsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Častá práce na počítači nepoškozuje zrak

Mnozí rodiče jen ztěží odtrhávají své potomky od počítačových obrazovek. Většinou se obávají, že časté vysedávání u počítačů zničí jejich dětem zrak. Žádné...

Server zjistí příčinu pláče u kojenců

Italští vědci vytvořili nový počítačový server, který pomáhá odhalit příčiny pláče kojenců. Údajně je schopen rozpoznat, zda dítě potřebuje nakojit, přebalit...

Výběr článků

Načítám