Hlavní obsah

Pocit horkých nohou může upozornit na řadu problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocit horkých nohou může mít několik příčin. Někdy je důvodem pouze nevhodná obuv, jindy se však jedná o závažný zdravotní problém, který není radno podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pocit horkých nohou se nejčastěji týká chodidel či kotníků. Často ho doprovází i brnění nebo pocity připomínající píchání jehlou. Rozhodně se nejedná o nic příjemného.

Co všechno může stát za pálením nohou?

Periferní neuropatie

Jde o poškození nervových vláken, které se projeví bolestí i pocitem tepla při každé intenzivnější aktivitě. Tento problém často doprovází i necitlivost a brnění.

Poruchy krevního oběhu

Pálení chodidel se často objevuje při zvýšené tvorbě červených krvinek (polycytémie), což mění fyzikální vlastnosti krve, navyšuje se její vazkost, hustota a zvyšuje se tak i riziko větší srážlivosti. Děje se tak často před spánkem.

Kožní problémy

Za pocitem pálení nohou může stát i dermatitida, plíseň nebo alergie. Na pokožce se pak často objevují vyrážky, vřídky, puchýře apod.

Problémy s chodidly mohou upozornit na cukrovku, onemocnění štítné žlázy i srdce

Zdraví

Nedostatek vitaminů B

K pálení nohou může docházet i důsledkem změny metabolismu, při nedostatku vitaminu B12, B3, B1 a B6.

Méně časté příčiny

  • Hormonální změny: Ženy před menstruací a během menstruace mohou také pociťovat zvýšenou teplotu chodidel.
  • Neurologické problémy: Za teplo v chodidlech mohou i nemoci páteře či míchy. Obvykle je doprovází i bolest kůže.
  • Plantární fasciitida: Zánět fascií, tkáně, které se táhnou od paty k prstům na chodidle. Tento stav způsobuje pálení a nepohodlí při chůzi nebo běhu.
  • Infekce: Za bolestivá, brnící a teplá chodidla mohou i invazní mikroorganismy, které způsobují zánět v periferních nervech. Často k tomu dochází při mononukleóze, pásovém oparu nebo Guillainově-Barrého syndromu (vzácné, ale závažné onemocnění, při kterém imunitní systém těla chybně napadá nervy, což vede ke slabosti a někdy i k ochrnutí).
  • Syndrom tarzálního tunelu: Dochází při něm ke stlačení tibiálního nervu v oblasti tarzálního tunelu, který se nachází za vnitřním kotníkem.
  • Gitelmanův syndrom: Vzácné onemocnění, které se projevuje nízkou hladinou hořčíku a draslíku.

Za horkostí chodidel tak může stát opravdu velké množství příčin, a je tak vždy dobré potíže nepodceňovat a zkonzultovat je s lékařem.

Na co všechno mohou upozornit bolesti zad

Zdraví

Cviky, které jsou dobrou prevencí i lékem na bolavá chodidla

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám