Hlavní obsah

Plastická operace dokáže omladit hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

K omlazujícím chirurgickým zákrokům se v současnosti přidává operativní úprava hlasivek, která zájemcům umožní předstírat nižší věk. Na modelování hlasu se podílejí lékaři z nemocnice ve Filadelfii.

Foto: NPÚ, ÚP Sychrov

Bezděz zatím neotevře

Článek

Hlasivky stárnou stejně jako ostatní lidské orgány. Za téměř půl miliónu korun však odborníci dokáží změnám v hlase zabránit, napsal zpravodajský server The Mirror.

Chirurgové pacientovi zavedou krkem implantát sbližující k sobě hlasivkové ústrojí nebo vpraví do hlasivek ústy tuk, kolagen či tzv. hydroxyl apetite. Po několikatýdenním zotavování je pacient schopen hovořit s menší námahou a s nižší třaslavostí.

Plastiku ocení i politici

Lékař Robert Thayer Sataloff se domnívá, že operaci ocení zejména moderátoři, herci, prodavači a další osoby, jejichž mluva je pro výkon povolání podstatná. 

"Operace může být přínosná také pro zpěváky na konci kariéry, učitele nebo politiky, kteří potřebují pevnější hlas," dodal Leroy Young, specialista na nové tendence při Americké asociaci plastické chirurgie.

Podle Younga tato technika není v medicíně novinkou, teprve nyní však začíná být známější a populárnější a stává se estetickou záležitostí. V minulosti se již podobné zákroky prováděly osobám, jejichž hlasivky byly poškozeny vážným onemocněním případně zraněním.

Reklama

Související články

Julii Andrewsovou čeká implantace hlasivek

Slavná muzikálová zpěvačka a herečka Julie Andrewsová se rozhodla podstoupit náročnou operaci hlasivek. Hvězda filmů 60. let Za zvuku hudby a Mary Poppins,...

Výběr článků

Načítám