Hlavní obsah

Pět nenápadných známek toho, že přicházíte o sluch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí se domnívá, že nastupující hluchotu poznají jednoduše tak, že neslyší to, co dříve. Pravdou ale je, že ztráta sluchu není vždy tak snadno postřehnutelná a může se projevit nečekaným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle doktora Gavriela Kohlberga, odborného asistenta otorinolaryngologie na Lékařské fakultě University of Washington, je ztráta sluchu často špatně diagnostikována, a proto je také nedostatečně léčena. Jak poznat, že se tento problém týká i vás?

1. Často potřebujete věci zopakovat

Podle doktora Kareema Tawfika, odborného asistenta otorinolaryngologie na Vanderbilt University Medical Center, je jedním z nejčastějších příznaků ztráty sluchu nutnost neustále žádat své blízké, aby během normální konverzace vše opakovali.

„Věnujte pozornost tomu, jestli při běžné konverzaci špatně slyšíte a často si necháváte věci zopakovat. Pokud máte podezření, zeptejte se svých blízkých, kteří to mohou vnímat výrazněji než vy,“ říká Kareem Tawfik pro Huffington Post.

2. Neslyšíte zvuky na pozadí

Gavriel Kohlberg poznamenal, že pokud máte potíže se slyšením okolních zvuků, je na čase nechat si odborně vyšetřit sluch.

Jak snížit riziko předčasného úmrtí

Zdraví

„Environmentální zvuky zahrnují například cvrlikání ptáků, šustění listů nebo třeba pípání kuchyňských spotřebičů,“ uvádí příklady a radí, abyste se příště, až se vydáte na procházku, na tyto šumy zaměřili.

3. Zvonění v uších

„Mnoho lidí, kteří trpí ztrátou sluchu, se potýkají také se stavem zvaným tinnitus,“ říká Tawfik.

Tinnitus je běžně spojován se zvoněním v uších, ale může se projevovat také hučením v uších nebo jakýmkoliv jiným druhem zvuku, který se ve skutečnosti v daném prostředí nevyskytuje, ale objevuje se jako reakce mozku na nedostatek zvuku.

Jedná se o nejčastější doprovodný symptom ztráty sluchu, se kterým se potýká jen v USA přes 50 milionů lidí.

4. Odezírání ze rtů

Ať už to dělají vědomě, nebo ne, mnoho lidí se ztrátou sluchu spoléhá na odezírání ze rtů, aby porozuměli tomu, co říká jejich okolí.

12 nejlepších jídel a nápojů po ránu

Zdraví

Pokud vnímáte, že člověku nerozumíte, když není natočen směrem k vám nebo ho téměř neslyšíte, když má na sobě roušku, zvažte návštěvu odborníka.

5. V hlučném prostředí máte problém slyšet

„Většina lidí si všimne, že špatně slyší v hlučném prostředí, kdy si všichni ostatní normálně povídají, ale oni mají problém svému okolí porozumět,“ říká Tawfik. Vzpomeňte si proto na vlastní zážitky z přeplněných restaurací či hlučných koktejlových večírků.

„Na rozdíl od tichého prostředí při poslechu jeden na jednoho jsou tato rušná místa považována ze komplexní poslechové prostředí, které okamžitě upozorní na jakékoliv potíže se sluchem.“

Pokud je vaše ztráta sluchu na jednom uchu horší, může to být podle Tawfika příznakem jiného problému.

„Ztráta sluchu obvykle souvisí s věkem či je způsobena nadměrným hlukem a symetricky postihuje obě uši. Takže pokud vaše ztráta sluchu nezapadá do tohoto vzoru, může se dít něco jiného a je potřeba urychleně vyhledat lékaře, aby se odhalila příčina,“ dodává.

Může se vám hodit na Firmy.cz: ORL ordinace

Může se vám hodit na Zboží.cz: Chrániče sluchu, Naslouchadla

Reklama

Související články

Sedm nejhorších typů potravin pro náš mozek

Mozek je nejdůležitějším orgánem v lidském těle, jelikož řídí naprosto všechny procesy, které se v těle odehrávají. I z tohoto důvodu by pro nás všechny mělo...

Výběr článků

Načítám