Hlavní obsah

Paradentózu lze snáze odhalit a léčit díky genetickým testům

Novinky, Dana Sokolová

Problémy se zuby má většina třicátníků. Podle některých statistik většina z nich trpí určitým stupněm paradentózy. Zánět dásní lze však již nyní úspěšně léčit a to především díky modernímu genetickému vyšetření, které dokáže odhalit včas parodontální patogeny v ústech každého jednotlivce.

Foto: Profimedia.cz

Běžné čištění zubů kartáčkem k prevenci paradentózy mnohdy nestačí.

Článek

Parodontitidu nebo-li paradentózu způsobují bakterie množící se pod povrchem dásní v místech, kam se nedostane zubní kartáček. Jelikož se jedná o bakteriální onemocnění, nelze tuto nemoc podceňovat. Netýká se totiž jen zubů, ale díky krevnímu oběhu se bakterie velmi snadno můžou dostat i do srdce a jiných orgánů. Pak toto banální onemocnění může mít opravdu závažné následky.

Proto je tolik důležitá prevence a případně včasná léčba. Pokud vám tedy krvácejí dásně, máte je citlivé či vám zapáchá z úst, pak seberte odvahu a zajděte ke svému zubnímu lékaři. Ten již dokáže velmi dobře zjistit, zda se skutečně jedná o toto onemocnění a případně vám dokáže včas nasadit správnou léčbu.

Nejmodernější testy

Pomoci mu k tomu mohou i nejmodernější způsoby vyšetření, které dokáží odhalit, jaké bakterie přesně onemocnění způsobují a jak moc jsou rezistentní vůči určitému druhu antibiotika.

Doposud k tomuto účelu bylo především používáno mikrobiologické vyšetření, které ale nedokázalo odhalit všechny bakteriální druhy a jejich citlivost vůči antibiotikům.

Proto je za malý zázrak považováno nové moderní genetické vyšetření, které dokáže odhalit všechny parodotální patogeny v ústech každého jedince.

„Test stanoví velmi rychle a naprosto spolehlivě patogenní bakterie, a to včetně jejich citlivosti vůči antibiotikům. Z jediné testující analýzy lze navíc i zjistit zvýšenou kazivost zubů. To zubnímu lékaři usnadní stanovení vhodného hygienického plánu u všech svých pacientů,“ vysvětluje Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře Protean s. r. o., která testy provádí.

Jedná se přitom o velmi jednoduché vyšetření. Pomocí papírových tyčinek se odebere vzorek z prostoru mezi dásní a zubem. Ty poté stomatolog odešle do laboratoře na vyhodnocení. Laboratorní analýzy určí druhy a množství bakterií, které zánět způsobují.

Bezbolestný odběr vzorku na genetické vyšetření

FOTO: laboratoře Protean s. r. o.

Velké problémy, pokud se problém neřeší

Pokud se paradentóza včas neléčí, může dojít k přemnožení bakterií, jež produkují obrovské množství toxinů a odpadních látek, které dráždí buňky imunitního systému a dochází k zánětu. Ten dokáže velmi rychle poškodit tkáně závěsného aparátu zubu a pomoci tvorbě tzv. parodontálních kapes. Když ani v tento moment nezasáhne včas zubař, dojde k vypadnutí zubu. 

Tím to ale nekončí.  Velmi rychle může být totiž zasžen bakteriální infekcí i celý organismus. Podle posledních vědeckých studií je zřejmá souvislost mezi paradontózou a přítomností parodontálních baktérií přímo v tkáni srdečního svalu a cév u lidí trpících kardiovaskulárními nemocemi jako je srdeční infarkt, ateroskleróuza, angina pektoris či náhlé mozkové příhody a srdeční selhání. Tyto choroby přitom představují nejčastější příčinu všech úmrtí ve vyspělých zemích.

Příznaky parodontitidy:

- krvácení z dásní,

- krvácení z dásní, - intenzivně tmavě červené dásně,

- krvácení z dásní, - intenzivně tmavě červené dásně, - bolestivé a oteklé dásně,

- krvácení z dásní, - intenzivně tmavě červené dásně, - bolestivé a oteklé dásně, - zubní kámen,

- krvácení z dásní, - intenzivně tmavě červené dásně, - bolestivé a oteklé dásně, - zubní kámen, - zápach z úst,

- krvácení z dásní, - intenzivně tmavě červené dásně, - bolestivé a oteklé dásně, - zubní kámen, - zápach z úst, - ústup dásní,

- krvácení z dásní, - intenzivně tmavě červené dásně, - bolestivé a oteklé dásně, - zubní kámen, - zápach z úst, - ústup dásní, - obnažování krčků a kořenů,

- viklavost zubů, změny v postavení (výklonu) zubů.

A právě proto by při sebemenších příznacích parodontózy měli lidé s kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou či osteoporózou zajít k zubaři. A nechat si udělat genetické testy odhalující parodontózu. Včasnou léčbou zubních problémů si tak mohou ušetřit i další problémy spojené s jejich primárním onemocněním.

Reklama

Související témata:

Související články

Parodontóza zvyšuje riziko infarktu

Kvůli špatnému čistění zubů nám nemusí hrozit jen zubní kazy, ale podle posledních výzkumů také problémy se srdcem. Lidem, které kvůli špatnému čištění zubů...

Lékaři mění názor na boj s paradentózou

Paradentóza nás nemusí připravit jen o zuby, ale i o život. Lidem s chronicky zanícenými dásněmi hrozí vyšší riziko infarktu nebo mrtvice, ale i dalších...

Výběr článků

Načítám