Hlavní obsah

Padesát hovorů denně k prevenci rakoviny prsu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už rok je k dispozici bezplatná telefonní Avon linka proti rakovině prsu, která pomáhá ženám v prevenci, ale i léčbě rakoviny prsu. Provozuje ji sdružení pacientek s tímto nádorovým onemocněním. Za tu dobu se na ni obrátilo 11 200 klientek o radu a pomoc. Denně je to v průměru padesát dotazů.

Článek

"Volají mladší i starší ženy. Některé hovory jsou i hodinové. Snažíme se jim pomoci," vysvětluje Jana Drexlerová z uvedené linky. Mladší ročníky, ženy 30-40leté, je překvapují svým zájmem o možnost zaplacení si prohlídky a to bez doporučení lékaře. Tyto ženy také volají nejvíc.

Druhou nejpočetnější skupinou jsou ženy od 40 do 50 let. Ze 70 % se ptají na prevenci tohoto onemocnění a v dalších se svěřují se svými problémy. Pracovnice linky je pak odkáží na nejbližší akreditované pracoviště, kde je na mamografu, tedy speciálním rentgenovém vyšetření prsu, prohlédnou.

Téměř každá druhá umírá

Rakovina prsu je nejčastější rakovinou u žen. Ročně ji nově dostane téměř 4500 žen, 2000 z nich na toto onemocnění zemře. Ženy od 45 do 69 let mají vyšetření v rámci celonárodního programu zdarma a měly by na něj chodit jednou za dva roky. Ostatní si vyšetření platí a stojí zhruba 700 korun.

Hana Šabatová, která na lince také pracuje, sama rakovinu prsu prodělala, ale včas se léčila. "Byla jsem zdravotní sestrou na chirurgii, kde se operace prsu dělaly. Můj partner zemřel na rakovinu, protože nešel včas k lékaři. Tím spíš varuji ženy, aby se nebály a stud nechaly doma. Opravdu přijít včas má cenu života," řekla Právu.

Bezplatná telefonní linka má číslo 800 180 880 a je v činnosti od pondělí do pátku od 9 do 19 hodin. Ve středu od 16 do 19 hod radí volajícím onkolog, v pátek ve stejnou dobu psycholog.

Související témata:

Související články

Strach ženám brání včas odhalit rakovinu prsu

Rakovina prsu je hlavní onkologické onemocnění českých žen. Ročně ji dostane přibližně pět tisíc žen a dva tisíce na ni zemře. "V České republice má každá žena...

Rakovina prsu hrozí i mužům

Nejen ženy, ale také muži jsou vystaveni riziku rakoviny prsu. Šokující je ovšem podle lékařů fakt, že se o této vzácné chorobě mezi muži málo ví. Zjistila...

V ČR roste počet úmrtí na rakovinu prsu

Rakovina prsu je v České republice nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Za posledních třicet let její výskyt stoupl o sto procent a úmrtnost se zvýšila...

Výběr článků

Načítám