Hlavní obsah

Pacienti s rakovinou mají novou speciální výživu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pacienti, kteří trpí onkologickým onemocněním, mají novou potravinu, která je určená pro zvláštní lékařské účely jako speciální výživa pro pacienty trpící nádorovým onemocněním. Žádný jiný přípravek v této kategorii s onkologickou indikací na našem trhu neexistuje. Oznámil ve čtvrtek doktor Zdeněk Mechl, konzultant oddělení klinické onkologie a radiologie Fakultní nemocnice Brno.

Foto: Jiří Cysař
Článek

"Produkt s názvem Avemar byl uveden na trh již ve 13 zemích. Ve čtyřech z nich má podobnou indikaci, jako mu nyní udělilo Ministerstvo zdravotnictví ČR," řekl Mechl.

Avemar je směs molekul vyrobená chemickou přeměnou přírodních látek s protinádorovou aktivitou. Jeho základní surovinou jsou pšeničné klíčky. Z klinických zkoušek, kterými v rozsáhlých studiích přípravek prošel, vyplynulo, že ho lze použít i v pokročilé fázi nemoci.

"Nejde o protinádorový lék a není to ani lék alternativní medicíny. Přípravek je podpůrný při léčbě rakoviny," řekl doktor Mechl, který se 25 let zabýval vývojem protinádorových léků.  

Zlepšuje kvalitu života

Uvedl, že Avemar zpomaluje nebo úplně zastavuje vznik metastáz v různých orgánech, zvyšuje protinádorový účinek chemoterapeutických přípravků a snižuje nežádoucí účinky chemoterapie a radioterapie na krvetvorbu. Zlepšuje tak kvalitu života nemocných.

Osvědčil se zejména u onemocnění trávícího traktu, především u nádoru tlustého střeva a konečníku, nádoru ústní dutiny a také u zhoubných nádorů kůže. Velmi dobré výsledky prokázal i u nádoru močového měchýře a ledvin, hltanu a hrtanu, u nádoru slzných žláz, jater a při léčbě rakoviny prsu.

Přípravek, jehož měsíční terapie stojí přibližně 1900 korun, zatím hradí pacient v plné výši, protože zdravotní pojišťovny na něj nepřispívají.

Reklama

Související témata:

Související články

Samovyšetření rakovinu prsu neodhalí

Švédští lékaři se shodli na tom, že samovyšetření prsou nemůže být v žádném případě náhradou za mamogram, neboť tímto způsobem ženy odhalí rakovinu...

Pití piva prý způsobuje rakovinu

Pozor na pití piva, zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí autoři několika lékařských výzkumů z poslední doby. Jejich oponenti z vědeckých i lékařských kruhů naopak...

Výběr článků

Načítám