Hlavní obsah

Osteoporóza je záludný zloděj kostí

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osteoporóza, tedy řídnutí kostí, je jednou z nejpodceňovanějších chorob. Většina lidí netuší, že je v krajním případě může i zabít. Každý rok způsobí v ČR tisíce zlomenin. Na následné komplikace těchto zlomenin umře u nás podle některých odhadů až 5000 pacientů ročně. Jedná se především o seniory v pokročilém věku.

Článek

Osteoporóza je jednou z nejzáludnějších chorob. Dlouhé roky o sobě nedává nijak vědět. Někdy se projeví bolestí postižených oblastí: zad, kloubů, zápěstí... Velmi často však bývá prvním projevem až zlomenina. Vedle krčku stehenní kosti a obratle často postihne předloktí.

Lidé, kterým se přihodí, obvykle netuší, jak velké riziko dalších zlomenin a následných komplikací jim hrozí. Stejně tak většinou nevědí, že ani moderní léčba nedokáže jejich stav zlepšit rychle. Pokroky se někdy dostavují za měsíce i roky.

Ale ani senioři, které zlomenina a její následná léčba neohrozí na životě, často nemohou mít pocit vítězství. Dobrá polovina zlomenin končí vážným omezením pohybu, často invaliditou nebo neschopností starat se o sebe.

Tragédiím předchází včasná diagnóza

Většina smutných příběhů by se při tom nestala, kdyby se lidé nejpozději v padesáti letech zajímali o vyšetření hustoty kostní tkáně. To se netýká jen žen v klimaktériu, s kterým bývá osteoporóza často spojována, ale také mužů. Například zlomeninu krčku stehenní kosti, kde je osteoporóza velmi častou příčinou, utrpí každý rok přibližně 12 000 žen a 6000 mužů.

Včasné vyšetření by měli konzultovat s lékařem zejména lidé s rizikovými faktory: kuřáci, pacienti se sklonem ke zlomeninám, ženy v menopauze, štíhlí a křehcí jedinci, a hlavně lidé, jejichž rodič chorobu měl nebo trpěl častými zlomeninami.

Zlomenin způsobených osteoporózou stále přibývá. Za posledních 25 let se jejich počet ztrojnásobil. Nejen kvůli rostoucímu průměrnému věku, kterého se dožíváme. I kvůli nepříliš zdravému způsobu života, který žijeme.

Zajímavá novinka: vibrující plošina

Pohyb můžeme bez nadsázky považovat za jeden z léků na chorobu. Ať už jako lék preventivní nebo jako doplněk klasické léčby. Bez ohledu na to, jaký druh léčby lékař zvolí. Měl by to ale být takový pohyb, který nehrozí zlomeninami. Musí být navíc pravidelný.

Zajímavou novinkou by se mohla stát vibrační plošina, kterou má v ordinaci například MUDr. Karel Mašek z Prahy. Ten se zabývá sportovní medicínou a léčbou pohybového aparátu. Plošina, která s člověkem vibruje, se zatím nejčastěji využívá pro zvýšení výkonu sportovců (zhruba o deset procent). Simuluje totiž fyzickou zátěž.

Nebezpečné diety

Hubnutí dokáže zhoršit hustotu kostní tkáně a zvýšit riziko osteoporózy. Příkladem mohou být obtíže oscarové krásky Nicole Kidmanové nebo její kolegyně herečky Elizabeth Hurleyové. Obě přiznávají, že způsob, jakým se v posledních letech stravovaly, rozhodně nebyl ideální.

Pro prevenci osteoporózy je důležitý zejména dostatek vápníku (nejlépe ze zakysaných mléčných výrobků), hořčíku a vitamínu D.

"Zahraniční klinické experimenty však ukazují také to, že tato simulace bez nárazů a prudkých rotačních pohybů, které jsou riskantní pro lidi s osteoporózou, zlepšuje stav choroby," říká doktor Mašek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám