Hlavní obsah

Ošetření zubů v celkové anestezii přináší zdravotní rizika

Novinky, das

Mnoho lidí má z ošetření u zubaře strach. Stačí jen slyšet zvuk vrtačky v čekárně a rázem je zle. Přemlouvají tak ošetřujícího k provedení zákroku v celkové anestezii. Ne vždy je ale toto řešení vhodné, navíc sebou nese i určitá rizika, na která nelze zapomínat.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečí lze vždy minimalizovat výběrem dobrého anesteziologa.

Článek

Narkóza při vážnějším ošetření přináší úlevu pro pacienta, ale i zubaře. Ten nemusí například přerušovat zákrok, když klient nespolupracuje.

„Důvodem pro celkovou anestezii jsou velké výkony, nespolupracující děti nebo nepřekonatelný strach ze zubaře. Stává se, že klient dostane křeč do úst a stomatolog musí počkat, to ale rozhodně není důvod pro celkovou anestezii,“ popisuje MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Do narkózy se musí klient uvést i před rozsáhlým chirurgickým zákrokem, který nejde vykonat jen v lokální anestezii, ale takové případy se již neřeší u řadového stomatologa, ale v odpovídajícím nemocničním zařízení. Podle stomatologů by se měl ovšem každý případ posuzovat individuálně a velmi šetrně.

Nejčastěji aplikované u dětí

„Nejvíce se celková anestezie aplikuje u dětí, kde není jiná možnost, ať už z důvodu mnohačetných kazů, či kvůli vytržení hned několika zubů najednou. Výjimečné ale nejsou ani případy dětí, které mají velký strach způsobený předchozím traumatem,” vysvětluje MDDr. Tereza Buchtová z Dental Office a dodává:

„Zákrok pak probíhá velice šetrně za přítomnosti dětského anesteziologa a asistenční sestry. Po výkonu odchází dítě s rodiči domů.”

Výrazný zásah do organismu

O vedlejších účincích je dobré se informovat předem. Může jít například o zhoršenou koordinaci, třesavku nebo bolest v krku. K méně častým rizikům se řadí zvracení, nevolnost, chrapot nebo ztížené dýchání. V ojedinělých případech může dojít i k závažnějším komplikacím.

Nebezpečí lze vždy minimalizovat dobrým anesteziologem. „Na druhou stranu není třeba celkovou anestezii jakkoliv démonizovat nebo trpět přehnanou obavou. Vždy je ale třeba zvážit přínosy a nevýhody,“ dodává MDDr. Adam Šíma.

Vedle zdravotních rizik je třeba se zamyslet i nad složitější přípravou. Pro klienta může být zátěží předoperační vyšetření i podrobnější příprava na zákrok, která se u zařízení bez smluv se zdravotními pojišťovnami značně promítne do finanční stránky ošetření.

Pro celkovou anestezii je nutné zajistit operační sál, pokoj pro následný spánek klienta a především zaplatit zkušeného anesteziologa. Pokud zákrok v celkové anestezii přímo nepotřebujete, musíte si vše platit z vlastních zdrojů, pojišťovna vám totiž nepřispěje nic.

Jednodušší je lokální anestezie

Současná stomatologie široce využívá pestrou paletu lokálních anestetik. V praxi to znamená, že jste u výkonu při vědomí, ale necítíte žádnou bolest.

„Jedná se o jednodušší řešení hlavně pro klienty. Lokální anestezii nepředcházejí žádná celková interní vyšetření a rozhodně není potřebná taková příprava jako u narkózy, nemluvě o zdravotních rizicích,“ vysvětluje Šíma.

Před umělým spánkem totiž pacient musí svůj životní režim podřídit několika pravidlům. Celý den před zákrokem nemůže pít alkohol, šest hodin předtím nesmí pít vůbec a jeden den po celkové anestezii by navíc neměl usednout za volant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám