Hlavní obsah

Optimisté žijí déle

Novinky, Korzo/P
DELFT

Vědečtí pracovníci psychiatrického centra v nizozemském Delftu, kteří byli vedeni Erikem J. Giltayem, zkoumali vliv psychiky na zdraví člověka. Dospěli k závěru, že deprese negativně ovlivňují délku lidského života a také se podílejí na vzniku srdečního onemocnění.

Foto: Dana Ehlová

Clonmacnoise - čtyři metry vysoký kříž Písma svatého je vytesán z jednoho kusu pískovce a na všech stranách se nachází figurální biblické výjevy.

Článek

Výzkumu bylo podrobeno 999 mužů i žen ve věku od 65 do 85 let. Závěry průzkumu jsou jednoznačné - optimistický přístup ke světu a pozitivní myšlení má vliv na délku života. Vědci tak potvrdili dosavadní domněnky.

Snadnější řešení problémů

Ukázalo se, že lidem, kteří nehledí na svět černě, hrozí o třiadvacet procent nižší riziko, že podlehnou některé z koronárních chorob. Hrozba předčasného skonu se u pozitivně laděných jedinců snižuje až o pětapadesát procent.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Uvažujete pozitivně?

Optimistický pohled na životní těžkosti rovněž pomáhá snadněji je překonávat a volit si k tomu úspěšnější psychickou strategii. Nemluvě o tom, že většina optimisticky zaměřených příslušníků lidského pokolení nepoužívá jako berličku, která jim má pomoci z nesnází, kouření a tučnou stravu, ale více si chrání vlastní zdraví.

Anketa

Uvažujete pozitivně?
Ano
63,4 %
Ne
36,6 %
Celkem hlasovalo 328 čtenářů.

Reklama

Související články

Lidský optimismus se skrývá v genech

Podle posledních výzkumů tajemství lidského optimismu se skrývá v genech. Američtí vědci uvedli seznam deseti faktorů, které nejvíce ovlivňují pozitivní...

Výběr článků

Načítám