Hlavní obsah

Operované oko může díky novému přístroji vidět lépe než zdravé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější typ laserového přístroje umí nejen napravit oční vadu, ale navíc vyrovná všechny další nepravidelnosti rohovky. Operované oko pak mnohdy vidí lépe než jakékoli zdravé. Podle přednosty oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice Jiřího Pašty pacient někdy po takovém zákroku vidí ne na sto, ale na 120 procent.

Článek

Přístroj na korekci očních vad dokáže individuálně vyhodnotit optickou strukturu oka každého pacienta. Nepravidelnosti rohovky vyrovná laserový paprsek "šitý na míru". Refrakční a laserové centrum vojenské nemocnice patří k několika málo českým pracovištím, která ke korekcím očních vad tak dokonalý přístroj používají.

Podle vedoucího lékaře centra Jaroslava Madunického je laserová korekce vhodná pro vady do deseti dioptrií. Lze tak odstranit nebo výrazně zmenšit dalekozrakost i krátkozrakost. Přístroj dokáže upravit i astigmatismus neboli vadu, při níž je rohovka v jedné ose více zakřivena, což deformuje obraz. Mezi základní podmínky zákroku patří věk nad 18 let a stabilizovaná nezhoršující se oční vada.

Novinkou je odstraňování vetchozrakosti. Tento zákrok je určen především pacientům kolem padesátky a dodává jim 1,5 dioptrie na běžné čtení. Na čtení malých písmenek, například na návodech, si musí pacient brát brýle.

Zatím si přístroj nedokáže poradit s tupozrakostí

Ani nejmodernější přístroj si však neporadí s tupozrakostí, což je vada, kterou lze rozcvičit do šesti let věku dítěte. Vzniká tak, že zrakové centrum v mozku se nenaučí správně rozpoznávat signály z oka. Později s ní nelze nic udělat.

Operace trvá jen několik minut

Operace trvají jen několik minut. Není to agresivní zákrok a provádí se v lokálním umrtvení. Madunický uvedl, že laser odpaří například u pacienta, který má minus čtyři dioptrie, desetinu síly rohovky. Pacienti se po některých typech zákroku mohou již druhý den dívat na televizi nebo řídit auto. Po jiných rehabilitují tři dny.

Podle Pašty je nošení brýlí v USA a některých asijských zemích považováno za "neslušnost a brýle lidi v práci handicapují". V těchto zemích je zájem o refrakční operace samozřejmě větší, ale ani česká pracoviště si nestěžují na nedostatek klientů. Zdravotní pojišťovny korekce oka neplatí. Za ty nejmodernější zájemci zaplatí 15 000 až 20 000 korun za každé oko. Centra mají pacienty i ze zahraničí, kde obdobné operace přijdou v přepočtu zhruba na 85 000 korun.

Reklama

Související články

Předčasně narozené děti trpí poruchami zraku

Děti, které se narodily před plánovaným termínem, mají podle švédských vědců potíže se zrakem. Narozdíl od vrstevníků, kteří na svět tolik nespěchali, tvrdí...

Anastacia si nechala operovat oči

Popová zpěvačka Anastacia si sice nechala operovat oči pomocí laseru, přesto své oblíbené brýle stále nosí. Originálními brýlemi se totiž zpěvačka proslavila...

Výběr článků

Načítám