Hlavní obsah

Od bolesti kolen mohou pomoci jednoduchá cvičení, vyzkoušejte je s námi

– Praha

Bolavá kolena se mohou ozvat v každém věku. Často se s nimi potýkají starší lidé nebo sportovci. Protáhnout kolena, uvolnit napjaté svaly a ulevit tak od bolesti mohou například správně sestavená cvičení. Fyzioterapeut Matyáš Rytina pro Novinky připravil sérii jednoduchých cviků, které snadno zvládnete i doma, a které mohou pomoci od bolesti kolen.

Na bolavá kolena mohou pomoci i jednoduchá cvičeníVideo: Novinky

 
Článek

„Bolest kolen může vznikat v každém věku, a to z mnoha důvodů. Ať už to jsou degenerativní změny, zánětlivé procesy, svalové dysbalance nebo úraz,“ vysvětlil Novinkám fyzioterapeut Matyáš Rytina z karlínské kliniky celostní terapie a sportu VO2MAX v Praze.

Od bolesti zad i výhřezu ploténky může pomoci Smíškovo cvičení

Zdraví

Za bolestmi v kloubech může stát například špatná chůze či sezení, nevhodná obuv, sportovní zranění, ale i skrytá nemoc, jako je artritida či artróza.

Podle fyzioterapeuta se přitom původce bolesti v kolenech může nacházet i v dalších částech těla.

„Nejčastěji lidé pociťují bolesti kolen na vnitřní straně pod či za kolenem. Problém může být přímo v koleni, ale i jinde, nejčastěji pak v kyčlích nebo v oblasti kotníků,“ dodal Rytina.

Foto: Novinky

I klasický dřep může pomoci od bolesti v kolenou.

Trvající bolesti by se ale neměly podceňovat, kromě únavy mohou poukazovat i na vážnější funkční problémy či strukturální změny v koleni. Ty už vyžadují návštěvu odborníka, jako je například ortoped.

Pomoci od bolesti ale mohou i jednoduchá cvičení, která ve videu představil fyzioterapeut Rytina tak, abyste je snadno zvládli i doma. „Důležité je cvičit jednou či dvakrát denně, abyste dosáhli nějakého výsledku,“ dodal.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám