Hlavní obsah

Nykturie zvyšuje pravděpodobnost onemocnění srdce a cév

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nykturie neboli noční probouzení kvůli močení (jedno a více probuzení během noci) patří podle odborníků mezi hlavní rizikové faktory srdečně cévních onemocnění, nejčastější příčiny úmrtí na světě. Obvykle za tento zdravotní problém může zvýšená tvorba moči během noci, hyperaktivní močový měchýř či zvětšená prostata.

Foto: Profimedia.cz

Nykturie patří u mužů i žen mezi nejčastější důvody přerušení nočního spánku.

Článek

„Nykturie patří u mužů i žen mezi nejčastější důvody přerušení nočního spánku, které uvádějí pacienti v ordinaci praktického lékaře. Přitom kvalitní spánek je nezbytný pro fyzickou i psychickou regeneraci organizmu,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Simona Habrovcová a dodává: „Nedostatečný spánek vede k ospalosti během dne, ke snížení výkonnosti v zaměstnání, k depresím, k celkovému zhoršení kvality života a také k rozvoji srdečně cévních onemocnění (např. angína pectoris, infarkt myokardu). Nykturie tak představuje stav, který bychom rozhodně neměli přehlížet.“

Podle lékařů se jedná o problém, který lze léčit. V první řadě je nutné vyřešit pravou příčinu problémů, a pokud situace stále přetrvává, pak existuje vhodná léčba s účinnou látkou desmopresinem, která dokáže problém zcela vyřešit.

Na toto téma vědci provedli rozsáhlou vědeckou studii, jíž se v průběhu 17 let zúčastnilo 2447 mužů ve věku 40 – 79 let. Z výsledků jednoznačně vyplývá, že již mírná nykturie (tj. dvě noční návštěvy toalety) vede v dlouhodobém horizontu k rozvoji srdečně cévních onemocnění.

"Nykturie tak představuje v případě jedinců mladších 60 let několikanásobně větší pravděpodobnost rozvoje srdečně cévních onemocnění, v případě lidí starších 60 let významně vyšší riziko úmrtí," dodává uroložka MUDr. Romana Richterová.

Reklama

Související témata:

Související články

Noční pomočování ničí sebevědomí

Víte, co mají společného herečka a zpěvačka Barbra Streisandová, bývalý americký prezident Roosevelt a slavný spisovatel George Orwell? Jednu trpkou zkušenost:...

Výběr článků

Načítám