Hlavní obsah

Nový lék proti rakovině kůže budí obavy lékařů

Právo, BBC, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUSTRÁLIE

Australští lékaři vyjádřili obavy nad chystaným lékem melatonan, jenž má bránit vzniku rakoviny kůže. Biotechnologická firma Epitan se sídlem v Melbourne uvedla, že lék způsobuje dlouhodobé preventivní zhnědnutí pokožky a chrání proti rakovině kůže.

Foto: Petr Hejna

Egg

Článek

Firma informovala o prvních testech už v září 2002 na konferenci v Německu. Tehdy argumentovala výsledky pokusů na myších a dalších zvířatech. Jejich původně světlá srst po aplikaci melatonanu, který jim byl vložen v podobě tyčinky pod kůži, do 30 dnů ztmavla.

Melatonan podporuje tvorbu přirozeného pigmentu melaninu, který zbarvuje kůži a zároveň odráží část ultrafialových paprsků. Chrání tedy před škodlivými účinky slunce a posiluje i obranyschopnost organismu.

"Je to jakýsi tělesný filtr," uvedl ředitel společnosti Wayne Millen, který slíbil komercializaci léku do konce roku 2005. K vedlejším účinkům, které veřejnost nepochybně uvítá, vedle "umělého" opálení patří také zvýšení libida a hubnutí.

Lékaři ovšem varují, že melatonan by mohl naopak časem přispět ke zvýšení výskytu rakoviny kůže. Lidé se budou cítit chráněni, budou se příliš často a příliš dlouho vystavovat prudkému slunci. Další odborníci také upozorňují na předčasné ukončení pokusů s melatonanem

Reklama

Související témata:

Související články

Rakoviny žaludku v Evropě ubývá

V Evropě umírá na rakovinu žaludku stále méně lidí, v 90. letech minulého století navíc klesl výskyt případů tohoto druhu zhoubného nádoru o celou polovinu....

Výběr článků

Načítám