Hlavní obsah

Novou vakcínu proti rakovině prostaty lze použít i jako lék

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Testování nové vakcíny proti rakovině prostaty přineslo závratné výsledky. Podle vědců lze tuto vakcínu používat zároveň i jako lék, jelikož při pokusech pacientům s pokročilým stádiem této choroby prodloužil život v průměru o čtyři měsíce. Bylo to oznámeno na konferenci Americké urologické asociace v Chicagu.

Článek

Podle lékařů jde o zcela nový přístup k léčbě této nemoci. Přípravek s názvem Provenge "trénuje" imunitní systém pacienta, aby bojoval s nádorem. Je označován za "vakcínu", i když nemoc spíš léčí, ne jí předchází. Vyrábí ho americká společnost Dendreon.

Naděje pro nemocné

Studie zahrnovala 521 mužů, u nichž byla už rakovina v pokročilém stádiu a kteří nereagovali na standardní hormonální léčbu. Provenge dostávaly dvě třetiny z nich, ostatní dostávali placebo. Muži z první skupiny žili v průměru ještě 26 měsíců, muži z druhé 22 měsíců. Po třech letech žilo z první skupiny 32 a z druhé 23 procent pacientů.

Čtyři měsíce se nezdá moc, ale je to víc než tři měsíce, které poskytuje Taxotere, jediná chemoterapie, která je (v USA) pro muže v této situaci schválena, napsala agentura AP, která o nové léčbě informovala. Podle ní ještě stále zbývá zjistit, zda Provenge nemá vedlejší účinky, které by zabraňovaly jeho schválení americkým Úřadem pro potraviny a léky (FDA). Ten před dvěma lety rozhodnutí o tom odložil a vyžádal si další důkazy bezpečnosti a účinnosti léku.

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. V České republice připadalo před čtyřmi lety 97 případů na 100 000 mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovinu prostaty lze určit z rozboru krve

Odborníci z Wake Forest University v Severní Karolíně vyvinuli jednoduchý krevní rozbor, jímž lze předpovědět, kterým mužům hrozí rakovina prostaty. Předchozí...

Rakovina prostaty se dá zachytit včas

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším typem rakoviny u mužů v Evropě. Počet nemocných se za posledních dvacet let zdvojnásobil. Přitom počet mužů, kteří...

Rakovina prostaty ohrožuje více svobodné muže

Muži žijící ve vztahu jsou rakovinou prostaty ohroženi méně než jejich svobodní vrstevníci. Není to však tím, že by chorobou trpěli méně často, ale častěji...

Výběr článků

Načítám