Hlavní obsah

Nová naděje v léčbě rakoviny slinivky břišní

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naději v léčbě rakoviny slinivky břišní představuje nově lék, jenž byl doteď využíván v léčbě jiných nádorových onemocnění. Lék bohužel nedokáže nemoc vyléčit, nicméně může prodloužit život minimálně o dva měsíce, ale i dva roky. Rakovina pankreatu patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Buňky karcinomu slinivky břišní.

Článek

Přestože jsou účinky nového léku omezené, vědci jej považují za největší objev za posledních dvacet let v boji s touto zákeřnou chorobou. Podle statistik jen v Británii do roka zemřou na rakovinu slinivky čtyři z pěti nemocných a jen pět procent žije déle než pět let po stanovení diagnózy. Během posledních 40 let nedošlo v tomto směru k žádnému zlepšení, ačkoliv léčba je stále dokonalejší.

Problém je především v tom, že lidé k lékaři chodí pozdě. Příznaky onemocnění se totiž objevují až v pokročilém stádiu nemoci.

Lék Abraxane se podává injekčně a je již delší čas využíván v léčbě pokročilého karcinomu prsu. Na základě rozsáhlých studií byl nově ve Velké Británii zaregistrován i pro léčbu karcinomu slinivky břišní.

Možnosti léčby rakoviny slinivky břišní zůstávají stále velmi omezené.
profesor Juan Valle

Při podávání tohoto léku a chemoterapii se nemocní dožívali v průměru 8,7 měsíce od zahájení léčby, zatímco lidé se standardní léčbou žili v průměru 6,6 měsíce. Navíc bylo zjištěno, že při užívání tohoto léku se i zvýšil počet nemocných naživu po dvou letech od zahájení léčby.

„Rakovina slinivky břišní je jedním z nejvážnějších druhů rakoviny. Možnosti její léčby zůstávají stále velmi omezené. Doposud se lidé nejčastěji dožívali pouze tři až šest měsíců od odhalení nemoci,” vysvětluje profesor Juan Valle a dodává: „Proto tento nový lék představuje významný pokrok v léčbě pokročilého stádia nemoci s již patrnými metastázemi a nabízí tak novou naději v léčitelnosti této choroby.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám