Hlavní obsah

Nízká inteligence je druhým největším nepřítelem lidského srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Inteligence je po kouření druhým nejrizikovějším faktorem pro vznik srdečních nemocí. Podle lékařů by se osvětové kampaně měly zaměřit především na osoby s nižším IQ.

Foto: Profimedia.cz

Kouření a nízké IQ škodí srdci

Článek

Britští vědci zjistili, že nízký inteligenční kvocient úzce souvisí s onemocněními a úmrtími v důsledku kardiovaskulárních chorob. Kromě kouření je hlavním faktorem provázejícím tyto nemoci.

Kardiovaskulární choroby jsou přitom nejčastější příčinou smrti u mužů v Evropě, Spojených státech a většině ostatních průmyslových zemích. Podle světové zdravotnické organizace byly v roce 2005 z 32 procent příčinou všech úmrtí na Zemi.

Je známa skutečnost, že horší vzdělání a nižší příjem často zvyšují riziko vážných chorob. Důvodem je především ztížený přístup ke zdravotní péči, zhoršené životní podmínky, chronický stres a vyšší míra zdravotních rizik, například kouření.

Důležitý je přístup ke vzdělání

Britští experti v čele Dr. Davidem Battym analyzovali zdravotní údaje 1 145 mužů a žen kolem 55 let a během následujících 20 let sledovali jejich zdravotní stav. Poté určili pět nejrizikovějších faktorů pro vznik srdečních nemocí. Jsou jimi: kouření cigaret, nízké IQ, nízký finanční příjem, vysoký krevní tlak a nedostatečná tělesná aktivita.

"Existují věrohodné důvody, které vysvětlují, proč má nízké IQ vliv na vznik kardiovaskulárních onemocnění," říká Batty a dodává: "Ohroženi jsou především ti, kteří ignorují nebo odmítají vzít na vědomí rady lékařů týkající se nebezpečí kouření, dodržování zdravé životosprávy a podobně."

Podle něho je důležité, aby při prevenci brali lékaři v úvahu schopnosti, které se odrážejí v pacientově IQ.

"Z hlediska péče o veřejné zdraví je možné IQ zvýšit například usnadněním přístupu ke vzdělání," tvrdí Batty. S tím souhlasí i epidemioložka Ioanna Tzoulakiová: "Veřejné zdravotní kampaně by se měly zaměřit na vlivy, které se objevují už v mládí, ovlivňují výši IQ a vznik sociálních rozdílů," upozorňuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci vymysleli vakcínu pro odvykání kouření

Kuřákům, kteří neúspěšně bojují se svým zlozvykem, svítá na lepší zdravotní časy. Farmaceutické společnosti totiž vyvinuly vakcínu, která kuřákům pomáhá odolat...

Výběr článků

Načítám