Hlavní obsah

Nezapomeňte před Vánoci sami na sebe

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Vánoci často plánujeme pečení, úklid, děláme si seznamy dárků, jimiž chceme obdarovat nejbližší, přitom ale velmi často zapomínáme sami na sebe.

Foto: Profimedia.cz

Masáž může zafungovat jako balzám na duši.

Článek

I když mnozí tvrdí, že je pro naše já lepší obdarovávat než dárky přijímat, realita může být jiná v okamžiku, kdy budeme vystresovaní, vyčerpaní a v podstatě nešťastní. Jen těžko pak budeme předstírat, že na nás nezáleží, hlavně, když mají radost druzí.

„Na vás a vašich pocitech totiž velmi záleží. A pokud budete na své já zapomínat, velmi záhy se to odrazí i na vašem zdraví. Proto se na chvíli zastavte a začněte myslet i na sebe. Využijte každé příležitosti k relaxaci a nabírání energie,” upozorňuje na svém blogu wellness koučka Michele Brookhausová.

Naložte se do vany

Mořská sůl, epsonská sůl a éterické oleje mají výborné relaxační schopnosti. Velmi snadno tak díky nim zklidníte mysl a zbavíte se napětí a stresu.

Pokud si chcete navodit tu pravou klidnou vánoční atmosféru, přidejte si do koupele přísady s vůní pomeranče, skořice a smrku. Tato kombinace vůní totiž otvírá srdce a mysl.

Dopřejte si relaxační masáž 

Ideální způsob, jak vyskočit z každodenního stresu a chaosu, je zajít si na relaxační masáž. Ta funguje především jako balzám na duši, samozřejmě i jako způsob maximálního uvolnění těla.

Doporučit můžeme například havajskou masáž Lomi Lomi, jejíž základy vycházejí ze speciálních havajských technik a věnuje se celému tělu. „Používá se při ní teplý olej - nejčastěji kokosový a masáž se provádí dlaněmi, celým předloktím a lokty. Odstraňuje únavu mysli, bolesti svalů, uvolňuje napětí, harmonizuje organismus, stimuluje krevní oběh a celý lymfatický systém, napomáhá detoxikovat organismus a zvyšuje následnou pohyblivost pohybového aparátu. Působí tak nejen relaxačně, ale skutečně i antistresově,” vysvětluje terapeut Michal Vítek z pražského studia Bomton Florentinum.

K naprostému uvolnění může dojít i pomocí relaxační masáže Zimní snění s vůní dřevin. „Jedná se o proceduru celého těla vedoucí k úplnému uvolnění. Příjemná vůně dřevin zasáhne všechny vaše smysly a vy rázem začnete snít. Olej z kosodřevin má osvěžující účinek u osob trpících nespavostí či bolestí hlavy, únavou, očišťuje od negativních myšlenek. Zároveň posiluje velmi výrazně ledviny a močový systém, což je s nástupem zimy žádoucí,” vysvětluje Tereza Patraulea z pražského studia Planet Zen.

Vyzkoušet ale můžete i jednu z nejstarších ajurvédských praktik Shirodharu. „Jedná se o vysoce účinnou léčebně-relaxační techniku s pročišťujícím a omlazujícím účinkem. Jedná se o techniku známou 5000 let, jejím hlavním cílem je dosažení tělesné a duševní rovnováhy,” doporučuje Linda Antony z pražského studia Mahapurusha Ayurveda.

Zajděte si do lesa

Již v roce 1982 proběhl výzkum poukazující na fakt, že čas strávený v lese má pozitivní vliv na zpomalení tepové frekvence, snížení krevního tlaku a produkci stresového hormonu, ale i na posílení imunity a zlepšení celkové duševní pohody.

Pusťte si hudbu, zatančete si

Hudba i tanec mohou mít doslova léčebné účinky. Využijte tedy každého volného momentu k poslechu hudby a tanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám