Hlavní obsah

Nesnášíte zvuky jako srkání, odkašlávání nebo mlaskání při polibku? Možná trpíte misofonií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kašlání, čichání či usrkávání, to všechno jsou zvuky, které většina z nás nevnímá. Pro někoho jsou ale tak obtěžující, že mohou způsobit úzkost, hněv, či dokonce paniku, říkají vědci. Takový stav nazývají misofonie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Misofonií trpí lidé, kteří mají silnou negativní reakci na běžné zvuky, od vykašlávání a praskání kloubů až po jemné mlaskání při líbání.

Podle první britské studie na toto téma, publikované v časopise PLOS One, trpí misofonií až pětina z nás.

Studie se zúčastnilo celkem 772 účastníků. Účelem zkoumání byly reakce dotyčných na 37 běžných hluků a 25 různých reakcí. Výsledky ukázaly, že misofonie se významným způsobem prokázala u 18,4 procenta lidí. Pouze 2,3 procenta si však myslelo, že mají tento stav, a 13,6 procenta o něm už slyšelo.

Analýza také ukázala, že misofonie byla stejně častá u mužů i žen. Průměrný věk postižených byl 43 let.

Misofonie se nejčastěji projevuje nepříjemnými pocity. Lidé často zažívají podobné stavy jako při reakci na boj. Drží se v nich hněv a mají potřebu uniknout.

Hlavní autorka studie doktorka Jane Gregoryová z katedry experimentální psychologie na Oxfordské univerzitě řekla pro Daily Mail: „Misofonie je víc než jen být obtěžován zvukem. Misofonie může způsobit pocity bezmoci a uvěznění, kdy lidé nemohou uniknout nepříjemnému zvuku.“

Mezi zvuky, které osoby s misofonií nejčastěji trápí, patří také žvýkání žvýkačky, šustění, kýchání, stejně jako tikání hodin nebo hluk motorů aut.

Očistné diety mohou mít i řadu rizik ovlivňujících zdraví i sexuální život

Zdraví

Reklama

Související témata:
Misofonie

Související články

Co dělat, když se váš partner nerad líbá

Je to nejjednodušší způsob, jak někomu projevit lásku i náklonnost. A zároveň je to akt, u kterého automaticky předpokládáme, že ho dělají všechny páry. Ve...

Výběr článků

Načítám