Hlavní obsah

Nejoblíbenější přírodní náhražky cukru

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafinovaný cukr v nadměrném množství lidskému tělu příliš neprospívá. Je jednak vysoce návykový a zároveň zvyšuje rizika vzniku cukrovky 2. typu. Proto stále více lidí upřednostňuje přírodní alternativy, které jsou v mnoha ohledech pro organismus přijatelnější. Samozřejmě ani při slazení s nimi se to nesmí přehánět.

Foto: Profimedia.cz

Melasa

Článek

Med

Patří mezi nejoblíbenější přírodní sladidla vůbec, a to již po mnoho staletí. Produkují jej včely z nektaru květů a obsahuje celou řadu benefitů. Surový med obsahuje spoustu minerálů (železo, zinek, draslík, vápník), ale i vitamínů – B6, riboflavinu a niacinu, jež podporují růst zdravých bakterií v trávicím traktu. Kvalitní přírodní med má navíc výborné antibakteriální vlastnosti a pomáhá léčit infekci.

Mezi nejvýživnější medy pak patří ty tmavé, nepasterizované a z květů pohanky.

Energie: 1 lžíce – 22 kalorií

Javorový sirup

Vyrábí se z mízy javoru, která se tepelně zpracovává a odpařením vody vzniká koncentrovaný lepkavý sirup. I když je mnohem méně sladký než med, svou chuť si uchovává i při tepelné úpravě, a je tedy vhodný na vaření i pečení. Navíc jej lze použít ve stejném poměru jako klasický cukr.

Vědci odhalili, že ve své surové podobě obsahuje více než 54 antioxidantů, přičemž tmavší odrůdy jsou z tohoto pohledu nejzdravější.

Energie: 1 lžíce – 50 kalorií

Datlový cukr

Jedná se výrobek ze sušených datlí, který vyžaduje minimální zpracování. Chutná méně sladce než klasický bílý cukr, oproti němu ale obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů.

Pro svou konzistenci je vhodný především pro pečení a výrobu raw sladkostí. Naopak jej nelze využít ke slazení nápojů, jelikož se jako ostatní cukry nerozpouští.

Energie: 1 lžíce – 43 kalorií

Stévia

Rostlina stévia se jako sladidlo využívá více než tisíce let v Jižní Americe. Je třicetkrát sladší než cukr, přesto nemá žádné kalorie ani sacharidy, tudíž nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Vědci navíc odhalili, že má protizánětlivé účinky a zmírňuje zdravotní problémy související s hypertenzí (vysokým krevním tlakem).

Energie: 0 kalorií

Cukr z kokosové palmy

Je vyráběn tepelným zpracováním mízy z poupat kokosové palmy. Prodává se v pevné i kapalné formě, nicméně nejčastěji se používá ve formě granulí, jelikož tak připomíná klasický bílý cukr. Jeho předností je, že obsahuje živiny jako železo, zinek, vápník či draslík a má nízký glykemický index. Jeho nevýhodou je, že obsahuje fruktózu a je více kalorický.

Energie: 1 lžíce – 45 kalorií

Melasa

Hustý tmavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracovávání cukrové třtiny do rafinované podoby. Melasa má velmi univerzální použití. Je hojně využívána při pečení chleba, koláčů a sušenek, zároveň ale při výrobě omáček, džemů či čatní.

Vědecké studie navíc u melasy objevily i její další zdraví prospěšné účinky. Jednak ulevuje od menstruačních bolestí a dalších projevů, pomáhá s obezitou, ale i s akné. Lžíce kvalitní melasy jedinci může navíc poskytnout  20 % doporučené denní dávky vápníku a 40 % železa.

Energie: 1 lžíce – 47 kalorií

Lo Han Kuo

Jedná se o plody tykvovité rostliny, které se pěstují v jihočínské provincii Guangxi. Sladidlo se z nich získává drcením a extrahováním pomocí horké vody. Vzniklý světle hnědý prášek je neuvěřitelně sladký – dle vědců může být 400–526krát sladší než sacharóza, přičemž má nízký glykemický index a 0 kalorií.

Energie: 0 kalorií

Agávový sirup

Je několikanásobně sladší než běžný cukr, a je ho tedy potřeba menší množství, což je jeho výhodou. I když má nízký glykemický index a nezvyšuje tak hladinu cukru v krvi, má vysoký obsah fruktózy, která má negativní vliv na funkci jater a hraje velmi důležitou roli při vzniku obezity.

Energie: 1 lžíce – 60 kalorií

Sirup z ječného sladu

Tmavě hnědé husté sladidlo vyrobené z ječmene, které má asi poloviční sladivost než běžný cukr. Lze jej zakoupit i v granulované formě, což z něj činí ideální náhradu cukru. Pozor by si měli dávat lidi s bezlepkovou dietou – extrahuje se z ječmene a obsahuje lepek.

Energie: 1 lžíce – 60 kalorií

Rýžový sirup

Je vyráběn za pomoci enzymů z hnědé celozrnné rýže. V konečném důsledku se podobá světlému medu a mnohým lidem ze všech alternativ cukru chutná nejlépe. Bohužel má vysoký glykemický index, a to dokonce o skoro třetinu vyšší než klasický rafinovaný cukr. Zároveň má i vysoký obsah kalorií. Pro rychlý vstup do krevního oběhu se nedoporučuje podávat diabetikům.

Energie: 1 lžíce – 55 kalorií

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám