Hlavní obsah

Nejčastější mýty o očkování proti rakovině děložního čípku

Novinky, das

Rakovina děložního čípku každým rokem postihne až tisíc Češek. Přitom zcela zbytečně. Vzniku nemoci je možné zabránit systematickou prevencí, a to zejména účinným očkováním. Bohužel stále existuje celá řada lidí, již se očkování brání, a to zejména kvůli dezinformacím, které o této vakcíně mezi lidmi kolují.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu děložního čípku způsobují kmeny sexuálně přenosného papilomaviru.

Článek

„O rakovině děložního čípku je třeba mluvit. Máme k dispozici velmi účinnou prevenci, ale je potřeba, aby si lidé uvědomovali, jakému riziku se vystavují, když ji zanedbávají,“ říká MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti a člen HPV College.

V České republice je prevence rakoviny děložního čípku zejména v rukou ambulantních gynekologů, kteří dívky a ženy poučí nejen o onemocněních, jež infekce HPV (papilomaviry) způsobuje, ale také o možnostech a důležitosti očkování či pravidelných gynekologických prohlídek.

"U velmi mladých dívek spolupracujeme s pediatry, kteří nám vzhledem k naší každodenní zkušenosti s HPV onemocněními často posílají své pacientky ke konzultacím ohledně vhodné prevence," dodává Dvořák.

Prevenci nelze podceňovat

HPV je v současnosti nejčastější sexuálně přenosná infekce. Během svého života se s ní setká více než 70 % z nás.

Bohužel v přenosu této choroby nezabrání ani kondom, a proto je tak výhodné nechat se očkovat.

Očkování má smysl i po zahájení sexuálního života, existují důkazy, že je prospěšné pro ženy do 45 let. Stranou nestojí ani chlapci a muži – potenciální přenašeči i pacienti.

HPV kromě karcinomu děložního hrdla vyvolává i genitální bradavice, u žen předrakovinná stadia rakoviny zevního genitálu a pochvy, u mužů vzácně rakovinu penisu a řiti.

Vzácným, ale velmi nebezpečným onemocněním je tzv. papilomatóza hrtanu, což je onemocnění dětí, které se nakazí HPV od matky při porodu. V důsledku infekce vznikají v hrtanu výrůstky, které rostou a brání v dýchání. Podle posledních výzkumů má HPV souvislost i s rakovinou hlavy a krku, a to u obou pohlaví.

Nejčastější mýty o očkování proti rakovině děložního čípku
1. Mýtus: Po zahájení sexuálního života nemá očkování smyslRealita: Zahájení sexuálního života není důvodem proti podání vakcíny
Očkování poskytuje maximální přínos mladým dívkám před zahájením sexuálního života. Nicméně ženy i muži všech věkových kategorií jsou celý život vystaveni riziku HPV infekce a souvisejících onemocnění. Je prokázáno, že každý pohlavní styk nemusí vést k přenosu a rozvoji HPV infekce, a tak se většina sexuálně aktivních dívek/žen s virem buď ještě nesetkala, nebo došlo k infekci jiným HPV typem než tím, který je obsažen ve vakcíně.Vakcína SILGARD chrání proti čtyřem typům lidských papilomavirů. Dvěma nejčastějším vysoce rizikovým (16, 18, vyvolávají nádorové bujení) a dvěma tzv. nízkorizikovým (6,11). I tyto tzv. nízkorizikové typy způsobují řadu nepříjemných či nebezpečných chorob. Vakcína CERVARIX je namířena proti dvěma nejčastějším vysoce rizikovým typům (16, 18).Rozsáhlými studiemi bylo zjištěno, že v naprosté většině případů vyvolává onemocnění ženy jenom jeden HPV typ, a tuto prvotní infekci často organismus vlastními silami zlikviduje. Proto je i očkování sexuálně aktivních žen smysluplné a nezpochybnitelné. Klinické studie, které zkoumaly účinnost vakcín, byly prováděny právě na ženách, které sexuálním životem již žijí.
2. Mýtus: Očkování je jen pro ženy.Realita: Vakcína proti HPV má smysl u obou pohlaví.
Očkovaný muž snižuje riziko, že bude přenašečem HPV infekce a sobě výrazně sníží riziko mnoha nepříjemných i nebezpečných onemocnění, která lidské papilomaviry způsobují. Tzv. nízcerizikové typy HPV u obou pohlaví způsobují např. genitální bradavice – patrně nejčastější sexuálně přenosnou chorobu, která je vysoce infekční a jejíž léčba je obtížná a nepříjemná. Vysoko rizikové typy způsobují u muže např. vzácné zhoubné nádory penisu a konečníku.Velkým propagátorem vakcinace mužů je i nositel Nobelovy ceny Harald Zur Hausen, který prokázal asociaci karcinomu děložního hrdla a infekce lidskými papilomaviry.
Mýtus: Kdo nemá karcinom děložního hrdla v rodině, nepotřebuje prevenci.Realita: Rakovina děložního hrdla není nádorem s rodinnou dispozicí.
Jde o jeden z mála nádorů, u nějž známe příčinu. Je to infekce rizikovými typy lidských papilomavirů. Rakovina děložního hrdla je celosvětově 2. nejčastější příčinou úmrtí na nádor u žen. V České republice nově zjistí lékaři toto onemocnění přibližně u 1100 žen, zhruba 400 žen každoročně na toto onemocnění umírá.
Mýtus: Nevíme, co všechno vakcína v těle způsobí. Je možné, že člověka i poškodí.Realita: Vakcíny proti HPV patří mezi nejbezpečnější vakcíny.
Vakcíny proti HPV virům jsou vyrobeny na jiném základě než starší typy vakcín. Obě vakcíny jsou vyráběny metodami genetického inženýrství, nejedná se tedy o oslabené či mrtvé viry, ale o jejich napodobeniny – VLP (viruslike particles). Ty obsahují pouze povrchové bílkoviny virů, ale nikoli jejich geny. Nemohou tedy v žádném případě způsobit onemocnění, proti kterému očkujeme.Kvadrivalentní vakcína Silgard se používá již čtvrtý rok na celém světě a před uvedením na trh byla několik let velmi přísně zkoušena. Bivalentní vakcína Cervarix je k dispozici 3 roky. Jejich efekt na tvorbu protilátek a celkový vliv na organismus očkovaného jedince je ve studiích nadále velmi podrobně monitorován. Bezpečnost a účinnost vakcín potvrdily velmi striktní kontrolní orgány, jako jsou americká Správa potravin a léčiv (FDA), Evropská léková agentura (EMA) a samozřejmě také český SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv). Vakcínám HPV udělila své doporučení i WHO (Světová zdravotnická organizace).Při sledování desítek tisíc očkovaných dívek a žen se výskyt závažných vedlejších účinků u skupiny, která dostávala vakcínu proti HPV, nelišil od kontrolní skupiny žen, které dostávaly placebo, tedy injekci bez účinné látky. Stejně jako u ostatních typů očkování je běžné, když se po aplikaci vakcíny objeví mírné pobolívání či zarudnutí kolem místa vpichu.
Mýtus: Kondom chrání proti přenosu HPV virůRealita: Kondom snižuje riziko přenosu, ale k infekci může dojít.
HPV se přenáší především pohlavním stykem nebo přenosem z rukou či úst na pohlavní orgány. Nemusí tedy jít jen o pohlavní styk. K přenosu může dojít i při jiných nekoitálních aktivitách (orálním sexu či mazlení). Ani kondom tedy není dokonalou ochranou.

Pokud máte stále pochybnosti o tomto onemocnění a jeho prevenci, pak navštivte stránky www.hpv-college.cz nebo napište na info@hpv-college.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám