Hlavní obsah

Nehty mohou upozornit na celou řadu zdravotních potíží

Novinky, das

Zabarvení, vlnění, ale i nejrůznější hrbolky a rýhy na nehtu nás mohou upozornit na nedostatek některých vitaminů a minerálů, ale také na mnohá onemocnění, která doposud probíhala skrytě. Proto pokud se vám delší čas na vašich nehtech něco nezdá, nebojte se to zkonzultovat se svým dermatologem či praktickým lékařem.

Foto: Profimedia.cz

Vybledlé nehty mohou být známkou anémie, nemoci jater či podvýživy.

Článek

Vybledlé nehty

Vybledlé nehty mohou být známkou stárnutí, ale také anémie, nemoci jater, podvýživy či srdečního selhávání.

Zcela bílé nehty

Ve většině případů značí problémy s játry či žloutenku, zvlášť pokud jsou okraje nehtu oproti bílé plošce tmavší a na povrchu nehtu jsou patrné nerovnosti a hrbolky.

Zažloutlé nehty

Jednou z nejčastějších příčin zažlutých nehtů je plísňová infekce. Čím se tato infekce zhoršuje, dochází k poškození nehtového lůžka, nehty ztloustnou a rozpadají se. Ve vzácných případech mohou žluté nehty upozorňovat na závažnější stav a tedy onemocnění štítné žlázy, onemocnění plic, cukrovky nebo lupénky.

Zažloutlé nehty mohou být ale také jen známkou dlouholetého kouření či někdy špatného lakování nehtů, kdy se jedná výhradně o kosmetickou vadu.

Plísně na nohou a nehtech se nevyplácí podceňovat

Zdraví

Namodralé nehty

Nehty s namodralým nádechem mohou značit nedostatek kyslíku v cévách. Může se jednat o plicní problém tzv. emfyzém či onemocnění srdce.

Zvlněné či rýhovité nehty

Je-li povrch nehtu vlnitý nebo jsou na něm patrné rýhy, může se jednat o časný příznak lupénky nebo zánětlivé artritidy. U lupénky bývají nehty navíc propadlé ve tvaru lžičky, stejně tak u anémie. Příčné rýhy mohou také způsobovat infekce, dna či nadměrná intoxikace organismu.

Třepící se nehty

Suché křehké nehty, které se často třepí a ulamují, mohou být příznakem onemocnění štítné žlázy. Pokud se nehty třepí a ještě jsou k tomu jsou zažloutlé, pak za tím pravděpodobně stojí plísňové onemocnění.

Mladé ženě kvůli rakovině amputovali část prstu. Začalo to kousáním nehtů

Zdraví

Zánět nehtového lůžka

Pokud je kůže kolem nehtu červená a zduřelá, jedná se pravděpodobně o zánět nehtového lůžka. Může se tak stát v důsledku lupusu nebo jiné poruchy pojivové tkáně. Infekce může také způsobit rozsáhlý zánět nehtů.

Tmavé čáry pod nehty

Tmavé čáry pod nehty, které neodrůstají, je zapotřebí vždy nechat vyšetřit dermatologem. Může se totiž jednat o zhoubný melanom a tedy nejnebezpečnější typ rakoviny kůže.

Netradiční znaménko na nehtu byl ve skutečnosti vzácný druh melanomu

Zdraví

Okousané nehty

Kousání nehtů je velmi častý zlozvyk. V některých případech se ale může jednat o známku přetrvávající úzkosti a obsedantně-kompulzivní poruchy. Pokud tedy jedinec nemůže s kousáním nehtů dlouhodobě skoncovat, pak je dobré problém zkonzultovat s odborníkem.

Kousání nehtů může být znakem perfekcionismu i rodinných problémů

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Se zarůstajícími nehty si poradí rovnátka

Zarůstající nehty dokážou pěkně potrápit. Jednak se jedná o vcelku bolestivou a nepříjemnou záležitost, ale také vadu na kráse. Příliš široký nehet tlačí na...

Poradna: Jak dítě odnaučit kousání nehtů

Kousání nehtů je nejčastěji projevem potlačeného vzteku, nervozity či stresu, vidíme ho u dospělých i dětí. Děti si tak mohou řešit nějaké své vnitřní napětí....

Výběr článků

Načítám