Hlavní obsah

Nebojte se o menopauze mluvit. Jedná se o změnu, kterou je třeba oslavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako je první menstruace zásadním okamžikem v životě ženy, podobně důležité je i období menopauzy. Tedy zjednodušeně řečeno, když menstruace ustává, až nakonec zcela skončí. Dalo by se říct, že i když se na menopauzu některé ženy vyloženě těší, s přiznáním, že u nich nastala, mnohé raději mlčí.

Foto: Profimedia.cz

Menopauza by pro ženy neměla být strašákem, ale odrazovým můstkem do dalšího života.

Článek

Průzkum mezi 2000 ženami ve Spojeném království, které si prošly menopauzou, poukázal na fakt, že téměř polovina to tajila před svými partnery. Pětina to neřekla naprosto nikomu, 43 % žen se pak cítilo v této životní situaci zcela osamoceno.

Pouze dvě ženy z deseti se svěřily nějaké ženské příbuzné, 77 % to ale zpočátku neřeklo ani své matce. Většina se pak s tím nesvěřila ani nejbližším přátelům. Co je pak s podivem, že se více než tři čtvrtiny dam ani neporadily s odborným zdravotníkem, který by nastínil, co dál, dokládá průzkum.

Výzkum rovněž zjistil, že mnohé ženy, kterým se blíží menopauza, toto téma stále považují za tabu. Pro 39 žen mladšího věku je pak představa menopauzy doslova noční můrou.

Předčasná menopauza postihuje každou dvacátou ženu

Zdraví

Z šetření ovšem vyplynula i mnohá pozitiva. Téměř polovina žen ocenila výhody jako ukončení menstruace a potíží spojených s premenstruačním syndromem a s tím související potřeby řešit pravidelně hygienické pomůcky. Pro čtyři ženy z deseti byla největším pozitivem možnost užívat si sexu bez nutnosti brát antikoncepci.

Společnost Tena, která se specializuje na inkontinenční pomůcky a která stála za průzkumem, spustila kampaň, jež povzbuzuje ženy, aby se otevřely svým blízkým a sdílely s nimi svou životní změnu.

Jak se vyhnout přibírání během menopauzy

Zdraví

„Není divu, že slovo menopauza vzbuzuje strach v srdcích a myslích žen po celém světě. Příliš dlouho trpěly samy, v tichosti a ve strachu z toho, co přijde,“ popsala moderátorka Lisa Snowdonová, která kampaň podporuje.

„Synonymum pro střední věk, menopauza, se ve společnosti, kde je rozšířena věková diskriminace, neslaví. Je vnímána jako počátek úpadku. Diskutováním s našimi dcerami, neteřemi, matkami i babičkami, přáteli i partnery ale můžeme ukončit tento cyklus osamělosti,“ dodává.

Jak si užít sex i během menopauzy

Vztahy a sex

„Kampaň zasahuje do jádra problému tabuizace menopauzy – nebát se o ní mluvit. Stále slýcháme ten samý příběh matek a dcer: Matka mi nikdy neřekla, jaká byla menopauza,“ dodává k tomu pro Daily Mail Jane Davisová z organizace Primary Care Women's Health.

„Vše se pomalu zlepšuje, ale je toho třeba udělat stále ještě dost. Menopauza je přeměna, kterou je třeba oslavit. Po ní jde všechno lépe,“ doplnila.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám