Hlavní obsah

Nahraďte nezdravé potraviny zdravými alternativami

Novinky, ema

Všichni moc dobře víme, že zdravější jídlo je takové, které si připravíme sami doma. Jenomže ne každý má na každodenní domácí vaření čas, a tak se často uchylujeme ke kupování potravin, které nám přípravu jídla mají ulehčit. Bohužel ale doma často skladujeme potraviny, které se zdravým životním stylem nemají nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Některé nezdravé potraviny lze těmi zdravými snadno nahradit.

Článek

Je několik základních surovin, které má doma ve spíži téměř každý. Bohužel mnoho lidí neví, že ač si je koupili v dobré víře, že dělají dobrou věc pro své zdraví, opak je pravdou. Světoznámá trenérka Kayla Itsinesová představila na svých stránkách několik nejčastějších a pro zdraví nejzákeřnějších potravin. Přináší také jejich zdravé alternativy, které mohou být klíčem k udržení zdravé stravy. Jejím posláním je touha naučit ostatní, jak nakupovat a jíst, pokud možno co nejzdravěji.

Stolní sůl

Sůl se všeobecně používá příliš. Mnoho lidí se jí ale i bojí, protože za ní automaticky vidí sodík, o kterém se toho hodně napsalo. Pravda je ale taková, že ne všechna sůl je špatná. „Sůl ve své dietě rozhodně potřebujeme. Jen některá je lepší a některá horší,“ říká trenérka.

Ačkoli bílá stolní sůl také pochází z mořské soli, povětšinou bývá ochuzena o přirozeně se vyskytující minerály, které se ztrácejí v průběhu zpracovávání soli. Právě proto bývá často doplňována různými aditivy, také se můžete setkat s případy, kdy je sůl bělena.

Alternativy? Rozhodně je to himálajská sůl, která se nejvíce podobá soli v přirozené formě, a pak také přírodní sůl mořská. Cena těchto ochucovadel může být sice vyšší, nicméně co se týče nutričních hodnot, rozhodně stojí za to.

Omáčky ve skleničce

Ochucovací omáčky jsou populární na celém světě. Ať už jako přísada do polévek či jiných omáček, nebo jako nepostradatelná součást grilování. Zkrátka většina hospodyněk má alespoň jednu takovou skleničku s omáčkou doma ve spíži.

Problém nastává ve chvíli, kdy si člověk přečte složení. Většinou totiž zjistí, že omáčky obsahují nejenom rajčata a chilli, ale například i velké množství cukru, soli a nejrůznějších konzervantů, které jsou nezbytné k tomu, aby se prodloužila životnost. Dále můžeme jmenovat i barviva, která mají za úkol učinit omáčku atraktivnější pro zákazníkovo oko. Stejné nebo minimálně podobné složení najdete i v omáčkách určených například k těstovinám.

Alternativy? Pokud používáte barbecue nebo jinou ochucovací omáčku spíše výjimečně a stačí vám troška, nemusíte to příliš řešit. Jestliže jste ale jejím pravidelným konzumentem, je rozhodně na čase zvážit zdravější alternativu.

Ačkoli je to pracnější, je rozhodně vhodnější zaměřit se na přípravu domácí omáčky. Existuje nespočet skvělých receptů, on-line kuchařek a inspirací. Pokud jste v časovém presu, je alespoň vhodné přečíst si v obchodě důkladně etiketu a vybrat takovou omáčku, která nevhodných přísad obsahuje co nejméně.

Zpracované maso

Šunka, salám, slanina, hot dogy a párky. Bez zpracovaného masa si to umí představit jen málokdo. Hlavním problémem u těchto potravin je, že obsahují konzervační látky zvané nitráty. Ty se do nich přidávají proto, aby se zabránilo růstu bakterií, také mají být prevencí proti zkažení a dodávají jídlu barvu i chuť. Tyto potraviny mohou mít také velmi vysoký obsah soli a nenasycených tuků.

Opět platí, že zas tak moc nevadí jíst je občas a v malých dávkách, pokud se ale jedná o denní konzumaci, je vhodné zaměřit se na jejich zdravější verzi.

Alternativy? Kayla Itsinesová jmenuje čerstvě uvařené kuřecí nebo krůtí maso. To se může stejně například grilovat a může tak být součástí sendvičů a salátů, stejně jako výše vypsané nezdravé zpracované masné výrobky. Radí, aby se lidé naučili maso zpracovat a raději připravit čerstvé, než aby se uchylovali k jeho průmyslově zpracovaným verzím. Čerstvé znamená výživnější a také méně skrytých nepříjemností.

Ovocné jogurty

Mnoho firem uvádí na trh ovocné jogurty se sloganem, že obsahují skutečné ovoce. Místo toho některé firmy používají ovocné šťávy, dřeně anebo koncentrát z ovocných šťáv.

Ačkoli původem je ve všech případech bezesporu ovoce, živin, které kdysi čerstvé ovoce obsahovalo, už v jogurtu bude doopravdy pomálu. A pokud ještě něco zůstalo, ztratí se to v procesu zpracování. Takže ostatně vše, co zbyde, je ovocný cukr a z toho, co měla být původně svačina, se rázem stane dezert.

Alternativy? Raději než kupovaný ochucený ovocný jogurt je lepší držet se starých dobrých přírodních variant, tedy jogurtů bílých. „Nudné, říká řada lidí, to ale není vůbec pravda,“ říká trenérka. „Ochuťte jogurt vlastním ovocem. Zkuste například povařit borůvky s malinami nebo nastrouhat do jogurtu jablko se skořicí. Jeden jogurt může mít rázem tolik příchutí,“ doporučuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám