Hlavní obsah

Nadměrné psaní sms vyvolává textofrenii a smúzkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Nadměrné psaní krátkých textových zpráv neohrožuje jen palce a kvalitu zraku, ale také vyvolává různé psychické potíže. Vyplývá to z výzkumu australské vědkyně Jennie Carrollové, která odhalila dokonce čtyři typy potíží. Informoval o tom na internetu australský deník The Sydney Morning Herald.

Foto: Profimedia.cz

Samo nadměrné textování je podle Carrollové, která se zabývá projektovým managementem, již volání o pomoc.

Článek

Lidé, kteří píší příliš mnoho sms, mohou podle Jennie Carrollové z Královského melbournského technologického institutu (RMIT) trpět textofrenií (textaphrenia) - pocitem, že člověk slyšel nebo cítil vibrace přicházející sms, i když žádná nedorazila, smúzkostí (textiety) - pocitem úzkosti z toho, že člověk neposílá ani nedostává žádné zprávy.

Další poruchy, které se objevují jsou post-traumatická textová porucha (post-traumatic text disorder) - fyzické úrazy v souvislosti s psaním sms, jako je například narážení do předmětů, a pocit skleslosti, pokud se nikdo neozývá; a nadměrné textování (binge texting), psaní velkého množství zpráv kvůli získání pocitu sebeúcty mezi vrstevníky.

Nadměrné psaní zpráv je volání o pomoc

"Textofrenii a smúzkost mají pisatelé sms, kteří se cítí osamělí a pochybují o své oblíbenosti" mezi ostatními, citovala vědkyni agentura DPA. Samo nadměrné textování je podle Carrollové, která se zabývá projektovým managementem, již volání o pomoc.

Vědkyně varovala také před možným rozšířením těchto potíží poté, co australský mobilní operátor Boost Mobile oznámil, že počet odeslaných krátkých textových zpráv se v Austrálii od roku 2008 zdvojnásobil. Podle serveru news.com.au jich jistý australský teenager za devět dnů napsal dokonce 4000.

Reklama

Související témata:

Související články

Časté psaní SMS může vést k bolesti ruky

Fyzioterapeuté, kteří lidem pomáhají s odstraněním bolestí zad nebo končetin, se v poslední době setkávají s novým typem potíží způsobených používáním...

Ženy letí na vtipné sms

O některých mužích se říká, že sice nejsou příliš atraktivní, ale dokáží ženy ukecat. Britská studie teď přináší důkazy, že ženy skutečně na řeči mnohdy dají...

Časté psaní sms zpráv je znakem nevěry

Pokud váš partner či partnerka tráví příliš mnoho času s mobilem v ruce a vyťukáváním krátkých textových zpráv, je v tom téměř stoprocentně nevěra. Alespoň...

Deset procent mladých při sexu posílá smsky

Jakou odpověď na otázku, zda je vhodné věnovat se mobilu a posílat textovky při sexu, by měl člověk očekávat od lidí narozených po roce 1985? Od každého...

Výběr článků

Načítám