Hlavní obsah

Na plísně na nohou lze vyzrát

Právo, Petr Veselý

V teplém počasí se snáz chytí plísně na nohou. Chodíme si častěji zaplavat do bazénu a nohy se víc potí. V podlážkách kolem sprch a ve vlhkých šatnách bazénů se jim daří. V uzavřených, špatně větraných botách z umělých materiálů, ve kterých vězí zapařená noha, mají kvasinky a plísně přímo ideální líheň.

Článek

Jak se jim vyhnout? V létě chodit v sandálech nebo aspoň v botách, které lépe větrají. Nevhodné jsou uzavřené sportovní boty nebo ty z umělých materiálů. Pokud nosíte uzavřené kožené boty, je dobré se v práci přezout například do zdravotních pantoflí. Odborníci doporučují nosit bavlněné ponožky místo ponožek s vysokým podílem umělých vláken, ve kterých se noha víc potí. Dobré je vyměnit zpocené bavlněné ponožky během dne za suché.

Boty by se při každém vyzutí měly nechat důkladně vyschnout, případně bývá vhodné je vystřídat.

Po návratu z bazénu si dejte nohy na 10 minut do vody, ve které rozpustíte pár zrnek hypermanganu. Voda by měla být v takovém případě růžová. Nebo si připravíte koupel v octové vodě. Do litru vody dáte 1-2 polévkové lžíce octa a nohy do ní ponoříte na 10-15 minut. Hypermangan i ocet ničí kvasinky a plísně. Nechte nohy oschnout a ošetřete je vhodným hydratačním krémem. Ten kůži zároveň mírně promastí a zmírní pocení. Když promaštění nestačí, je třeba použít krém.

Nebezpečné pantofle
Mezi důležité preventivní kroky patří:
nechodit po bytě bosi, zárodky plísní bývají i v kobercích nebo předložkách v koupelně;
na návštěvy si nosit vlastní pantofle, nošení cizích je jedním z nejčastějších způsobů, jak se nakazit;
každý den si vzít čisté ponožky;
ty navíc prát v pračce při teplotách minimálně 40 stupňů Celsia;
nezanedbávat hygienu, ale ani ji nepřehánět;
ve veřejných bazénech a saunách chodit v pantoflích;
měli bychom si uvědomovat, že řadu kožních mykóz mohou přenášet i domácí mazlíčci.

Přírodní prostředek

Plísně na nohou se obvykle projeví tím, že zarudne pokožka, začne svědit a odlupovat se, případně bolestivě popraská. Často postihuje kůži mezi prsty, nejčastěji mezi čtvrtým a pátým prstem.

Dost lidí používá proti pocení a plísním preventivní chemické prostředky, které lze koupit v lékárně. Jiní zkoušejí bylinné přípravky: koupel v odvaru z kůry břízy nebo dubu, případně z šalvěje anebo tymiánu. Musí si však uvědomit, že byliny patří mezi jemné prostředky. A tam, kde je potřeba radikálnějšího zásahu, obvykle nestačí.

Stále přibývá lidí, kteří preventivně používají biologický preparát s chytrou houbou Pythium oligandrum. Ta plísně likviduje. Preparát je přírodní povahy, nemá žádné vedlejší účinky a nejsou u něj známé žádné alergické reakce. Plísně si na něj navíc nedokážou vytvořit rezistenci. Působí i proti nepříjemnému zápachu nohou. Je totiž důsledkem působení plísní a baktérií. Lze ho použít i tehdy, když vás plísně už trápí. A to jak na nohy, tak do bot.

Pokud jde o ošetření bot, je levným a relativně účinným řešením to, že je vytřete octovou vodou. Na další prostředky se můžete zeptat v lékárně.

Poraďte se s podiatry

Někteří lidé používají na nohy preventivně pudry. Ne všechny jsou však vhodným řešením. Některé kůži přesušují a přesušená kůže bývá náchylnější k nákazám včetně mykóz.

Kůži na chodidlech máme méně vyživovanou vodou a tukem. Někteří lidé, zejména ti starší, proto používají na nohy krémy, aby zabránili jejímu vysychání a praskání. Málokdo z nich ví, že promašťovat kůži nestačí. Je ji potřeba také dostatečně zvlhčit. Například speciálním hydratačním pleťovým mlékem nebo hydratačním krémem, které ji zároveň dokážou mírně promastit. Vyznavači zdraví z přírody často používají hydratační pleťové mléko s tea tree olejem, který účinkuje také proti plísním.

Lidé, kterým se plísně stále vracejí, mohou zkusit speciální krém s antimykotickými účinky. Ty opravdu kvalitní pomáhají i diabetikům, které plísně na nohou trápí poměrně často. O vhodných krémech a hydratačních mlékách se můžete poradit v lékárně.

Bolestivě postižené nehty

Plísně často napadají také nehty na nohou. Ty se pak snadno deformují a zarůstají. Řada lidí skončí se zarostlým nehtem na pohotovosti, kde jim ho obvykle strhnou. To je nejen bolestivé, ale většinou také zbytečné. Dá se tomu často předejít: péčí o nohy.

Léčení nehtů postižených plísněmi však vyžaduje lékaře. A je nutné počítat s tím, že léčba potrvá několik týdnů, případně měsíců. U lehčích případů předepisuje lékař lokální prostředky, které je dobré kombinovat se správným stříháním a broušením nehtů.

Vážnější případy s rozsáhlým napadením nehtů musí užívat pilulky. Účinné látky z kapsle nebo z tablety se dostávají krví do nehtu a do jeho lůžka. Ničí tam kvasinky a plísně, které potíže s nehty způsobily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám