Hlavní obsah

Na nedomykavou chlopeň použili kardiologové z Třince jako první v Evropě unikátní metodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Doslova zpět do života vrátili třinečtí kardiologové Danuši Trojákovou (76) ze Zubří na Valašsku. Trápila ji nedomykavost srdeční chlopně, kvůli které se hodně zadýchávala, nemohla spát. Na nohy pomohla seniorce revoluční metoda, kterou jako první v Evropě provedl tým zdravotníků z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

První implantace srdeční chlopně v EvropěVideo: Nemocnice AGEL

 
Článek

Drobné zdravotní problémy se u Trojákové objevily v roce 2020. K rapidnímu zhoršení ale došlo loni na jaře. „Zhoršovalo se to tak, že jsem si říkala, že ani nechci žít. Musela jsem spát skoro vsedě, přidávat si polštáře, a nejhorší byly večery a noci. Měla jsem svíravé pocity, bolesti přes břicho, bolela mě záda. Třikrát mě odvezla rychlá, nemohla jsem jít ani vnučce na svatbu,“ popsala žena.

Vše způsobovala masivní nedomykavost srdeční trojcípé chlopně mezi pravou síní a komorou. „Chlopeň funguje jako jednocestný ventil. To znamená jedním směrem krev volně pouští, pak se zacvakne, aby nešla zpátky,“ popsal vedoucí operatér a intervenční kardiolog Miroslav Hudec s tím, že nedomykavost chlopně způsobovala, že se krev ve velké míře vracela zpět do síně, do které ale také proudila krev z celého těla. „Tím docházelo k přetížení celého krevního oběhu,“ vysvětlil.

Čeští kardiologové poprvé provedli unikátní zákrok srdeční chlopně

Zdraví

Podle Hudce se nedomykavost řeší plastikou nebo náhradní bioprotézou. „Tato pacientka ale byla natolik nemocná a slabá, a už po jiné kardiochirurgické operaci, že další zákrok by pro ni byl extrémně rizikový. Báli jsme se, že by to nepřežila,“ přiznal.

Jedinou možností tak byla unikátní implantace chlopně, kterou v Evropě dosud nikdo neprovedl. Před samotným zákrokem musel třinecký tým podstoupit školení odborníků z USA a Německa. Podle Hudce spočíval zákrok v implantaci nové chlopně přímo do té původní, nemocné pomocí katetru. „Ta stará chlopeň je teď vyřazena z provozu,“ vysvětlil a dodal, že kostra nové chlopně je z nitinolonu, což je speciální slitina s tvarovou pamětí, a její tkáň je z prasečího osrdečníku.

„Jde o zcela novou a převratnou metodu. Na trhu doposud není k dispozici chlopeň, kterou by šlo pomocí katetru implantovat do trikuspidální pozice. Zákrok byl proveden v rámci klinické studie a provedli jsme ho jako první v Evropě,“ potvrdil vedoucí operatér Hudec, který doplnil, že zákrok trval dvě hodiny.

„Už druhý den po zákroku chodila paní po oddělení a pochvalovala si, že se cítí lépe. Asi po týdnu šla domů,“ nastínil kardiolog, který má za to, že tuto metodu by mohli jen v Třinci využít u dvaceti pacientů za rok.

Nový postup operace chlopně pacienta méně zatíží

Zdraví

V pondělí se Trojáková vrátila do Třince na kontrolu. „Ujdu sedm set metrů třikrát za den. Trénuju chůzi doma po bytě. Máme to otevřené, ode zdi ke zdi to je jedenáct metrů, takže chodím a počítám si to,“ hlásila a potvrdila, že se její stav stále zlepšuje.

„Chtěla bych samozřejmě, aby to bylo ještě lepší, mohla jsem na výlet a v létě za pravnoučaty,“ plánuje seniorka, která považuje změnu svého stavu za zázrak. „Dřív jsem nespala, byla jsem moc unavená. Teď spím celou noc, a dokonce na malou, v mém věku, jdu třeba až ráno v půl sedmé,“ prozradila Trojáková, která nezastírá, že je třineckým kardiologům vděčná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám