Hlavní obsah

Čeští kardiologové poprvé provedli unikátní zákrok srdeční chlopně

– Praha
Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Pacienti trpící nedomykavostí trikuspidální srdeční chlopně se často potýkají s doprovodnými potížemi, jako jsou otoky či dušnost. V současnosti je jediným efektivním řešením pro starší a nemocné pacienty tzv. katetrizační plastika, která spočívá v implantaci speciálních svorek do chlopně. V Česku ji na konci června poprvé provedli kardiologové ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Dvaaosmdesátiletému muži tak zachránili život.

Kardiologové z VFN provedli poprvé v Česku unikátní zákrok srdeční chlopně a zachránili život pacientaVideo: archiv Všeobecné fakultní nemocnice v Praze , Novinky

 
Článek

Jaromír Solta trpěl kvůli nedomykavosti trikuspidální chlopně velkými otoky dolních končetin a také hromaděním tekutin v břiše. Kvůli onemocnění měl navíc jaterní cirhózu. Chirurgové jej tedy nemohli operovat.

„Problémy s chlopní jsem měl asi dva a půl roku. Ze začátku se mi tvořila voda v břiše i na plicích, špatně se mi dýchalo a musel jsem pravidelně chodit na odvodňování do nemocnice. Odebírali mi i osm, deset litrů vody. Měl jsem tak nafouklé břicho, že jsem se nemohl ani ohnout. Při třetí návštěvě mi řekli, že se to nelepší a budu muset na operaci,” přiblížil pacient.

Foto: archiv Všeobecné fakultní nemocnice v Praze , Novinky

Snímek speciální svorky, která napomáhá správné funkci trikuspidální srdeční chlopně

Dostal se tak do péče kardiologů z VFN. Díky unikátnímu a šetrnému zákroku se otoků zbavil, lépe dýchá a zlepšila se mu i fyzická výkonnost.

Mladíkovi v Brně prodloužili nohu hřebem s motorkem

Domácí

„Po operaci jsem neměl vůbec žádné bolesti, jako bych ani na ní nebyl. Dýchalo se mi dobře, otoky se nevrací a všechna vyšetření ukazují, že srdce je v pořádku. Už se těším na to, až budu zase doma. Na zahradě máme spoustu ovoce, tak se musím podívat, jak to zraje. Chtěl bych poděkovat všem lékařům a všem sestřičkám, kteří se o mě tady v nemocnici starali,” dodal Solta.

Nejdál jsou Němci

„Princip unikátního katetrizačního ošetření spočívá v implantaci speciálních svorek, které stahují konce cípů chlopně k sobě. Původně byl tento speciální nástroj vyvinutý pro mitrální chlopeň, ale v loňském roce byl v Evropské unii zákrok schválen i pro trikuspidální chlopeň. Nyní měl premiéru v České republice,“ uvedl lékař David Zemánek z II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN, který ojedinělý zákrok prováděl.

Foto: archiv Všeobecné fakultní nemocnice v Praze , Novinky

Princip unikátního katetrizačního ošetření spočívá v implantaci speciálních svorek, které stahují konce cípů chlopně k sobě

Zatímco mitrální chlopeň se nachází mezi levou síní a levou komorou, trikuspidální chlopeň leží mezi pravou síní a pravou komorou.

Emilie Dejdarová: Mé půlstoletí na operačním sále

Styl

V Evropě jsou v plastice trikuspidální chlopně zatím nejzkušenější Němci. Ve střední a východní Evropě se dosud podobné výkony nedělaly vůbec a po celém světě absolvovaly unikátní zákrok jen desítky až stovky pacientů.

Nedomykavost trikuspidální chlopně dosud lékaři řešili buď kardiochirurgickou operací nebo konzervativně pomocí léků. Chirurgické výkony na trikuspidální chlopni samotné dělají kardiochirurgové poměrně vzácně, protože většinou jde o starší pacienty, kteří se potýkají s dalšími problémy, celková narkóza pro ně může být nebezpečná a pooperační průběh je u nich často komplikovaný.

Konzervativní léčba je sice šetrnější, ale pomůže jen dočasně. „Otoky, které nemoc nejčastěji způsobuje, mohou přechodně vymizet. Pak se ale zdravotní stav pacienta začne zhoršovat. Postupně se sníží srdeční výdej a srdce začne selhávat. Lidé, kteří mají příznaky pravostranného srdečního selhání a jsou léčeni konzervativně, většinou do jednoho nebo dvou roků zemřou. Katetrizační plastika by pro ně měla představovat řešení, “ zmínil Zemánek.

Dvacetileté studentce ze Znojemska vrátila zrak unikátní operace

Věda a školy

„Katetrizační ošetření srdečních chlopní je jedna z nejdynamičtějších oblastí kardiologie. Během posledních patnácti, dvaceti let se zásadně změnil způsob léčby, a to především pro pacienty starší nebo s přidruženým onemocněním. Vše začalo aortální chlopní, později mitrální a nyní trikuspidální, která je mezi pravou síní a pravou komorou srdce,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám