Hlavní obsah

Na Homolce spalují metastázy v játrech

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Nejmodernější metoda je určena především pro nemocné v pokročilém stadiu rakoviny tlustého střeva. Ročně rakovinou tlustého střeva a konečníku onemocní v ČR přibližně 7500 občanů a 5000 jich na následky zemře. Počty nemocných se za posledních 30 let ztrojnásobily.

Foto: Profimedia.cz

Metastázy v játrech jsou tepelně ničeny pomocí vysokofrekvenčního elektrického proudu.

Článek

„Máme ale mnohem lepší léčebné metody a léky, než tomu bylo dřív,“ vysvětluje doktor Radko Kříž z radiodiagnostického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Podceňovat rakovinu tlustého střeva se rozhodně nevyplatí MUDr. Radko Kříž Pracoviště spolu s několika dalšími v ČR (např. IKEM Praha, FN Bulovka, Motol, Brno-Bohunice, Plzeň) uplatňuje novou metodu léčby pokročilé rakoviny tlustého střeva. Ta nejčastěji metastazuje do jater a právě tyto metastázy v játrech jsou tepelně ničeny pomocí vysokofrekvenčního elektrického proudu. Následnou chemoterapii pak dávají přímo do cév zásobujících okraje zbytku spáleného nádoru.

„Pro život pacienta je hlavní míra postižení jaterní tkáně a zablokování dalšího rozvoje onemocnění,“ vysvětluje kombinaci obou metod doktor Kříž.

Až dosud obecně uznávanou jedinou radikální metodou léčby je chirurgické odstranění metastáz v játrech. Tak tomu je i nadále. Jenže ne každý pacient otevřenou operaci může podstoupit. Buď proto, že má ještě další onemocnění a operace by byla pro organismus velkou zátěží, nebo že metastázy už jsou i v jiných orgánech těla. Proto se na Homolce využívá týmové spolupráce onkologa, chirurga a intervenčního radiologa. Tito specialisté stanoví nejvýhodnější postup léčby pro daného pacienta.

Uplatňují k tomu dvě nové metody:

  • první je léčba metodou RFA, neboli radiofrekvenční ablace
  • druhá je metoda TACE, neboli transkatetrální arteriální chemoembolizace.

První léčebná metoda je radiofrekvenční ablace

Když jsme byli přítomni na sále tomuto výkonu, 55letý pacient, který již měl několik metastáz v játrech, byl po celou dobu plně při vědomí a spolupracoval s lékařem. Lékař pomocí kombinace speciálních počítačových a rentgenových zobrazovacích metod přesně zjistil, kde metastázy v játrech jsou, jaká je jejich velikost a vzdálenost od povrchu kůže, což může být dva až patnáct centimetrů.

Pak pod kontrolou počítačové tomografie do centra nádoru zavedl dlouhou jehlu o průměru tři milimetry. Tou prochází speciální vlákno, které se na konci, už přímo v nádoru, rozevře do vějíře. Vláknem prochází vysokofrekvenční proud o výkonu 150 wattů. V nádoru vznikne teplota až 105 stupňů a ta ho během tří minut spálí. Je-li ložisko velké, v našem případě bylo pět centimetrů, musí se nádor spálit na několikrát.

Doktor Kříž přiznává, že pro pacienta to není zrovna příjemný zákrok. I když má léky proti bolesti, cítí velké teplo v játrech. Metoda se používá buď samostatně, nebo v kombinaci s další metodou. Té se odborně říká transkatetrální arteriální chemoembolizace neboli vysoce cílená chemoterapie.

Druhý den znovu na sál - transkatetrální arteriální chemoembolizace

Pacient, kterého jsme sledovali, se jí podrobil také, a to druhý den.

„Když nádor v játrech spálíme pomocí vysokofrekvenčního proudu, na jeho okraji může ještě nádorová tkáň zůstat . Proto k ní dopravujeme chemoterapii,“ říká doktor Kříž.

Pacientovi, opět pod kontrolou rentgenu, z pravého třísla cévou doktor Kříž zavedl do jater katetr, neboli velmi tenkou trubičku. Ta pak umožnila speciální chemoterapii, aby se dostala přímo a ve vysoké koncentraci ke zbylé nádorové tkáni a postupně ji likvidovala.

A jak speciální chemoterapie vypadá?

V podstatě je to namodralý roztok kalného vzhledu. Tvoří ho akrylátové emboly (jakési kuličky) veliké 100 až 900 mikronů, napuštěné cytostatikem. Lidským okem jsou emboly jednotlivě nepostřehnutelné, ale vcelku tvoří právě kalný závoj. Když se krví dostanou do nádorové tkáně, laicky řečeno ji ucpou a uvolní ze sebe protinádorové léčivo.

Obě uvedené metody jsou proti otevřené jaterní operaci pro pacienta výhodné. Méně ho zatěžují, oba výkony lze provést pouze při třídenní hospitalizaci a doba rekonvalescence je proti klasické operaci mnohem kratší.

Už dnes se ukazuje, že tyto nové metody léčby rakoviny tlustého střeva s metastázami do jater sice pacienta v tak pokročilém stadiu onemocnění nevyléčí, ale podstatně mu prodlužují život v jeho dobré kvalitě.

Dvě „výhody“

Doktor Radko Kříž ale jedním dechem dodává, že stejně jako u jiných typů rakoviny i tady platí přijít včas, jakmile máme nějaké varovné signály. Tím prvním je krev ve stolici.

Rakovina tlustého střeva a konečníku má totiž dvě „výhody“. První je, že od prvotních změn, které ještě nejsou zhoubné, až po pokročilý rakovinový stav to trvá řadu měsíců až let. Je tedy relativně dost času „chytit“ onemocnění na jeho začátku, kdy je plně vyléčitelné.

Druhou „výhodou“ je zmíněná přítomnost krve ve stolici. Pokud ji zjistíme, měli bychom jít okamžitě k lékaři, který nás odešle na speciální kolonoskopické vyšetření, kdy se řitním otvorem zavede do tlustého střeva kamera, která ho celé prohlédne. Jsou-li zjištěny polypy, z nichž nádory mohou vzniknout, lékař je odstřihne.

Přestože máme už od roku 2000 plně hrazeno preventivní vyšetření na nádor tlustého střeva a konečníku, a to od 50 let věku, stále na tuto prevenci chodí málo lidí. „Je to velká škoda, protože podceňovat rakovinu tlustého střeva se rozhodně nevyplatí,“ uzavírá doktor Kříž.

Test na rakovinu tlustého střeva je diskrétní

Test na rakovinu tlustého střeva a konečníku je jednoduchý a diskrétní, protože se provádí doma.

U každého praktického lékaře občan nad 50 let dostane zdarma testovací obálku. Ta obsahuje tři testovací psaníčka a papírové nebo plastové stěrky k odběru vzorků stolice. Malé množství stolice se špachtlí nanese do políček v testovací obálce. Psaníčko uzavřeme a vložíme do testovacího balíčku. Totéž opakujeme ještě ve dvou dalších dnech. Pak obálku zaneseme lékaři, který obsah snadnou metodou vyhodnotí, takže výsledek je znám během několika minut. V naprosté většině případů test dopadne dobře.

Pacienti, u kterých je zjištěna přítomnost krve ve stolici, jsou pak doporučeni k vyšetření střeva na specializovaném pracovišti. Ani to však neznamená onemocnění rakovinou tlustého střeva. Mnoho obtíží vyplývá například z poruchy trávení nebo z psychických stresů a s kolorektálním karcinomem vůbec nesouvisí.

Doporučená prevence:

- Ve stravě nahradit živočišné tuky tuky rostlinnými.

- Tučné maso, uzeniny a jídlo z tzv. „fast-foodů“ nahradit rybami, drůbežím a libovým masem.

- Omezit spotřebu červeného masa.

- Zvýšit obsah vlákniny v potravě, obohatit jídelníček o celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce a zeleninu.

- Omezit alkohol a přestat kouřit.

- V potravě dodávat tělu látky, jež mají prokazatelně ochranný účinek, například vápník, vitamíny A, C, E, selen a kyselinu listovou.

- Sportovat, nebo alespoň chodit na dlouhé procházky.

- Sledovat svůj zdravotní stav a zúčastňovat se preventivních programů.

Někdy je ale nutné vyšetření střev. To provádí odborník – gastroenterolog. Může se jednat buďto o vyšetření konečníku (tzv. rektoskopie), při kterém lékař přehlédne jednoduchým trubkovitým přístrojem oblast střeva asi do 20 cm od řitního otvoru, nebo o kolonoskopii, která spočívá ve vyšetření celého tlustého střeva. Kolonoskopií lze také provést odstranění polypů, které představují pro pacienta do budoucnosti riziko zvrhnutí v nádorové bujení.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový přístroj odhalí i metastázy

Dvě nové speciální kamery pro SPECT/CT, které jako první v ČR mají ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze, dokáží odhalit nejen rakovinový nádor několik...

Výběr článků

Načítám