Hlavní obsah

Mužskou plodnost významně ovlivňují i poruchy vývoje z dětství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za mužskou neplodností nestojí jen genetika a špatný životní styl, ale i poruchy vývoje v dětském věku. Jedná se o například o varikokélu neboli rozšířené žíly v šourku či nesestouplé varle. Některé tyto vady se mohou srovnat samy, jiné vyžadují operativní řešení.

Foto: Profimedia.cz

Mužská neplodnost. Ilustrační foto

Článek

Po narození lékaři někdy musí operačně řešit anatomické poruchy vývoje močové trubice, častěji se vyskytuje nesestouplé varle do šourku. Do šesti měsíců se porucha může vyřešit spontánně, zhruba procento chlapců potřebuje operaci.

„Operační stažení do šourku je třeba provést brzy, ideálně do 12 až 18 měsíců,” vysvětluje vedoucí lékař dětského oddělení kliniky Radim Kočvara. Častěji se objevuje u předčasně narozených chlapců.

Pokud by se ponechalo v dutině břišní, kde je vyšší teplota než v šourku, je riziko neplodnosti asi 15 procent. U oboustranně nesestouplého může být až 60 procent. Asi dvacetkrát vyšší je i nebezpečí nádoru.

Schopnost přirozeného početí se snižuje. Otestujte se včas

Vztahy a sex

Skrytá varikokéla

Objevit se může také takzvaná varikokéla, při které se vrací krev žilami zpět k varleti a rozšiřují se žíly šourku. „Postihuje až 15 procent chlapců, jen menší část bude potřebovat operační léčbu kvůli plodnosti,” uvedl Kočvara.

Podle urologa a androloga kliniky Libora Zámečníka je varikokéla v dospělosti příčinou až 40 procent případů neplodnosti muže.

Vzácná porucha způsobila dítěti neplodnost ještě před narozením

Věda a školy

Neplodnost v číslech

V dospělosti je podle Zámečníka asi 15 procent párů, které nejsou schopny otěhotnět. Zhruba 20 až 25 procent párů počne do měsíce, tři čtvrtiny do půl roku a 90 procent do roka.

Na příčinách neplodnosti páru se podílejí muži i ženy přibližně stejně často. Mužské plodnosti podle odborníků škodí například kouření nebo obezita, zhoršuje se s věkem.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) měli muži v roce 2010 o tři čtvrtiny méně spermií než v 50. letech minulého století.

Reklama

Související témata:

Související články

Byliny, které podporují plodnost

Žen, které mají problém s otěhotněním, stále přibývá. Kromě lékařů mohou pomoci i zkušenosti našich předků. I byliny totiž umějí posílit organismus a podpořit...

Výběr článků

Načítám