Hlavní obsah

Mrtvička není jen pro dospělé. Postihuje i děti, varují lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ačkoli má Adam Krakovka z Ostravy pouhých devět let, prodělal už dvakrát cévní mozkovou příhodu. Podle lékařů Fakultní nemocnice Ostrava ale není mrtvička u dětí ničím výjimečným, patří totiž mezi 10 nejčastějších příčin úmrtí v dětském věku.

Mrtvička postihuje i děti, a to i ty nejmenší. Video: Pavel Kabran, Novinky

 
Článek

Poprvé se cévní mozková příhoda objevila u Adama, který má vrozenou vadu krční páteře, v prosinci 2022, když měl osm let. „Stěžoval si, že necítí levou ruku i nohu a zvracel,“ řekla chlapcova máma Lucie Krakovková. Po osmi měsících měl Adam mrtvici podruhé.

„Byl zrovna v bazénu. Najednou ho bolela hlava, začal brečet, nevěděl, co se děje. Volala jsem rychlou, v nemocnici mu udělali cétéčko, rezonanci a šel na sál, kde mu dali do hlavy stent, protože se mu přetrhla céva,“ vysvětlila.

Než se Adam vrátil do běžného života, absolvoval rehabilitaci v Sanatoriích Klimkovice. Nyní je bez úlev, i když má levou stranu slabší. „Třeba když si hraje s legem, tak si pomáhá pravou rukou,“ dodal chlapcův otec David Krakovka.

Robotická tělocvična pomáhá lidem po mozkových mrtvicích, nádorech či úrazech

Zdraví

Samotný Adam se cítí dobře. „Chodím do školy, do třetí třídy, hraju s kamarády hry a někdy chodím hrát i fotbal,“ řekl.

I když je syn bez obtíží, jeho matka má o něj strach. „Bojím se hlavně recidivy,“ přiznala s tím, že proto se snaží mít Adama stále pod dohledem.

Vedoucí lékař angiolinky ostravské fakultní nemocnice Václav Procházka řekl, že poprvé měl Adam přechodnou mozkovou ischemii.

„Pravděpodobně to bylo vrozenou vadou páteře, došlo možná k drobnému poranění krční tepny. Podruhé měl poruchu vědomí a bylo to dramaticky rychlejší,“ řekl a dodal, že natržení cévy je raritní, komplikované a extrémně náročné u dospělých pacientů.

Natož u malého kluka. To, že by se ale mohla mrtvice u Adama opakovat, si nemyslí. „Recidiva je tři až šest procent. Je sledovaný, takže bychom si toho všimli,“ ujistil.

Mrtvička v každém věku

Ze statistik vyplývá, že cévní mozkovou příhodu má u dětí od roku do 18 let asi 15 pacientů na 100 tisíc dětí.

„Setkáváme se s ní ve všech věkových kategoriích, i v novorozeneckém období. V prvním roce života je její výskyt až desetkrát častější než u dětí starších,“ upozornila Hana Medřická, primářka Oddělení dětské neurologie Fakultní nemocnice Ostrava.

Moc se nemluví o tom, že i děti jsou ohroženy mrtvicí. Drtivá většina dětí, které cévní mozková příhoda postihla, přijela pozdě
Václav Procházka, vedoucí lékař angiolinky ostravské fakultní nemocnice

Má za to, že s mrtvičkou, a hlavně jejími následky, se dá bojovat zejména včasnou diagnostikou.

„Je to o vzdělání a zkušenostech lékaře. Doporučuji vždy raději dítě přijmout a sledovat. Bohužel veřejnost tíhne spíše k rychlému vyšetření a propuštění,“ povzdychla si.

Mrtvice se projevuje různě. Změnou chování, zhoršenou artikulací, poruchou rovnováhy, citlivosti, vědomí či chůze, oslabením hybnosti končetin, pokleslým koutkem úst, asymetrií zornic, epileptickým záchvatem, bolestí hlavy a zvracením.

Tvrzení, že postihuje hlavně dospělé, považují lékaři za mýtus a varují před ním. „Bohužel moc se nemluví o tom, že i děti jsou ohroženy mrtvicí. Není to v podvědomí praktiků ani pediatrů. Drtivá většina dětí, které cévní mozková příhoda postihla, však přijela pozdě. Kdyby přijely včas, mohl by být výsledek lepší,“ uzavřel Procházka.

Specializovanou péči by totiž měly děti dostat do čtyř, maximálně šesti hodin od prvních příznaků.

Nespavost je spojena s vyšším rizikem mrtvice

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám