Hlavní obsah

Mořská voda ve spreji pomáhá na rýmu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Po lécích na sezónní alergickou rýmu se Marcela Kohoutová z Hořovic cítila unavená a chtělo se jí spát. Kamarád jí z Německa přivezl sprej s upravenou mořskou vodou a s pantenolem. Od doby, co si s ním začala stříkat do nosu, ji na jaře rýma netrápí. A nemusí tak brát léky, které tlumí alergickou reakci. Dnes už si sprej může koupit v lékárně.

Foto: archiv Domu kultury Kroměříž

Plakát na poslechový pořad Jiřího Černého v Kroměříži.

Článek

Podobnou zkušenost udělala Věra Pohlídalová z Olomouce, která na zduřelé a popraskané nosní sliznice mohla brát jen lokálně působící kapky, protože je v osmém měsíci těhotenství. Mořská voda, kterou sprej rozptýlil do jemné mlhy, zklidnila sliznice nosohltanu podrážděné alergickou reakcí a během krátké doby je zbavila rýmy.

Příjemné jí však nepřipadaly jen efekty spreje, ale také to, že si na rozdíl od kapek nemusela úzkostlivě hlídat dávkování. Mohla sprej použít kdykoliv, když měla nepříjemný pocit v nosu.

Riziková klimatizace a ústřední topení

"Sprej s upravenou mořskou vodou, ať už s pantenolem, nebo bez něj, není pochopitelně žádným zázračným lékem na rýmu, na sennou rýmu nebo na alergie," zdůrazňuje MUDr. Milan Kudyn z Prahy. "Je podpůrným prostředkem. Dokáže z nosních sliznic spláchnout alergeny, ale také prach, kapénky a další nečistoty nebo infekty. Zvlhčuje je, čistí a zrychluje jejich regeneraci. Má na ně i mírně dezinfekční účinky a posiluje imunitu slizničních buněk."

Může působit i jako užitečná prevence. Zvlášť pokud trávíme dost času v místnostech s ústředním topením nebo s klimatizací, případně v klimatizovaných autobusech nebo letadlech. V nich bývá dost suchý vzduch.

A ten sliznice vysušuje, dráždí a dělá je náchylnější k nejrůznějším infekcím. Včetně nejčastějších infekcí horních cest dýchacích. Pokud sliznice zvlhčíme, zlepšíme jejich schopnost obrany proti nim. To platí i pro prostředí, kde je hodně prachu nebo vysoké teploty.

Při studijním pobytu ve Skandinávii se MUDr. Kudyn běžně setkával s tím, že jeho švédští kolegové, kteří je provázeli klimatizovanými nemocnicemi a dalšími zdravotnickými zařízeními, tyto spreje preventivně používali.

Prevenci proti píchání uší

Když se dceři Marcely Kohoutové narodil syn a ona s ním přijela z porodnice domů, trápila vnuka rýma. Matka s dcerou se ptaly dětské lékařky, jestli by nepomohl sprej upravenou mořskou vodou. Lékařka jim ho doporučila. Matka ho stříkla synovi do nosu a po chvíli mu z něj odsála řídký hlen. Jemná disperze mořské vody pročistila kojenci dýchací cesty. Matka ho pak mohla bez velkých problémů nakojit a dítě i klidněji spalo.

Doktor Kudyn doporučuje sprej maminkám dětí, kterým rýma často vyvolá zánět středního ucha, nosních dutin, případně jiné komplikace. Kvůli zánětu ucha pak obvykle musí podstoupit bolestivé píchání ušního bubínku. Sprej, který začnou používat hned při prvních projevech rýmy, pomáhá předcházet zánětu.

Ředí totiž houstnoucí hlen, který lze snadněji vysmrkat. A pomáhá také regeneraci sliznic. Může být i užitečnou prevencí proti kašli, který vyvolává hlen sestupující z horních do dolních cest dýchacích.

Na rozdíl od běžných kapek do nosu, které při dlouhodobějším používání mohou sliznici podráždit, nejsou u upravené mořské vody známé žádné vedlejší účinky. Pokud jde o dávkování a věk pacientů, lze ji užívat prakticky bez omezení.

Není jen sprej, jsou i jiné metody

Ale aby to nevypadalo, že existují jen skvělé spreje s upravenou mořskou vodou a pak už nic. Podobné efekty jako se sprejem můžeme samozřejmě dosáhnout doma třeba s ultrazvukovým zvlhčovačem vzduchu. Je v naší obchodní síti běžně k dostání řadu let. Stačí, když do něj dáme vincentku nebo vodu s trochou mořské soli anebo vodu s kapkou léku na uvolnění hlenu případně na zklidnění sliznic. Mlhu, kterou vyrobí, pak vdechujeme ústy a vydechujeme nosem.

Pokud ji vdechujeme dost hluboko, může nám ulevit i při kašli. To sprej nedokáže. Je určený k inhalaci do nosu. Jeho výhodou je však to, že ho lze aplikovat i kojencům. Navíc si ho můžeme vzít do kapsy vlastně kamkoliv. S trochou nadsázky lze říct, že je to takový kousek moře do kapsy. Do té si ultrazvukový přístroj zatím vzít nemůžeme.

O nadsázce mluvíme proto, že nejde o běžnou mořskou vodu. Ta by našim dýchacím cestám nejspíš připadala trochu agresivní. Pálila by nás. Ve spreji je mořská voda, ve které se množství a koncentrace solí upravuje tak, aby měly zklidňující a regenerační účinek, ale nedráždily.

Zlepšuje hojení po operacích

MUDr. Jan Kolín, specialista z ORL oddělení a dětský ORL lékař ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, doporučuje tento sprej také všem dětem, kterým lékaři museli odstranit nosní mandle, podobně jako lidem po operaci nosní přepážky, dutin nebo alergických nosních polypů.

Pomáhá oteklou sliznici zklidnit, suchou zvlhčit a atrofovanou znovu jakoby zkypřit, respektive zregenerovat. Zároveň zlepšuje její schopnost bránit se infekcím.

Na co je užitečná

Spreje s upravenou mořskou vodou pomáhají: 

  •  při běžné i alergické rýmě
  • při otocích nosní sliznice
  • při vysychání sliznice a zasychání hlenu zvlhčuje a obnovuje její obranyschopnost 
  • mírní výtok z nosu a kýchání
  • snižuje rizika nejrůznějších komplikací rýmy, například zánětu středního ucha
  • zlepšuje hojení a také snižuje počet možných komplikací po operacích nosních a krčních mandlí, vedlejších nosních dutin a nosní přepážky, výrůstků na sliznici nosohltanu

Několik pacientů si také pochvalovalo, že poté, co si před spaním vstříkli jemnou disperzi mořské vody do nosohltanu, prý méně chrápou. Tvrdily to aspoň jejich manželky. Za prostředek proti chrápání sprej ale rozhodně považovat nelze.

Reklama

Související témata:

Související články

Mořská voda pomáhá v boji s rýmou

Pediatři doporučují přírodní postup při léčbě rýmy. Domnívají se, že od plného nosu může pomoci mořská voda. Zvláště u kojenců může rýma zkomplikovat příjem...

Přísady v jídlech vyvolávají rýmu

Ucpaný nos na jaře nemusí být vždy jen příznakem nastupujícího nachlazení případně alergie. Mnohdy ho totiž mohou způsobovat přísady v jídlech, které...

Výběr článků

Načítám