Hlavní obsah

Méně známé příznaky špatného stavu střev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když žaludek a střeva nefungují tak, jak mají, dokáže to pěkně potrápit. Existují poměrně známé projevy, podle kterých poznáme, že něco není v pořádku. Jak ale odborníci varují, vedle křečí nebo průjmu existují i další, méně známé projevy spojené se střevy, kterým bychom měli věnovat stejnou pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plynatost

Co se týče plynatosti, k životu běžně patří, člověk si podle odborníků během dne uleví až 40krát. Málokdo tak nadměrné plynatosti hned věnuje zvýšenou pozornost. Pokud se začne objevovat po konzumaci určitých potravin, může to být známkou toho, že střeva nerozkládají potravu tak, jak by měla.

„Někdy je plynatost a nadýmání zcela v pořádku. Jakmile se ale začnou tyto projevy hromadit, často ve spojení s dalšími nepříjemnostmi, jako bývá řídká stolice nebo opakované nutkání na toaletu, může jít o příznaky tzv. malabsorpce. Tedy stavu, kdy je narušeno vstřebávání živin z potravy v zažívacím ústrojí,“ vysvětluje pro server Daily Mail Anna Pettitová, dietoložka a specialistka na zdraví střev.

Nejčastější příznaky, které mohou upozornit na celiakii aneb Když za problémy stojí lepek

Zdraví

Jak dodává, může to být způsobeno i potravinovou intolerancí, například laktózy. Jindy může být na vině i slinivka břišní, která neprodukuje dostatek enzymů ke správnému trávení potravy.

Změny nálad

Zdravá střeva znamenají podle odborníků i zdravou mysl.

„Naše trávení a duševní zdraví jsou propojeny prostřednictvím osy střevo–mozek, kde probíhá vzájemná komunikace,“ uvádí Pettitová.

Jakékoli narušení této komunikační osy může mít za následek stres, úzkost, depresi a další stavy duševního zdraví. Vysvětlení je podle odborníků poměrně logické, protože podle jejich zjištění se ve střevech nachází většina (95 %) serotoninu – hormonu, který ovlivňuje náladu a emoce.

Kožní problémy

Odborníci varují, že některá jídla mohou způsobovat i změny na kůži. Rafinovaný cukr a nasycené tuky jsou nejčastějšími viníky, kteří stojí za nerovnováhou střevních bakterií. To pak může způsobovat či zhoršovat akné, růžovku, ekzémy, lupénku, a dokonce i stát za výskytem lupů.

Jak životní styl ovlivňuje vaši pleť

Styl

Lupénka nemusí být jen kožní problém

Zdraví

Reklama

Související témata:
Střevní potíže
Střevní plyny

Výběr článků

Načítám