Hlavní obsah

Melatonin napomáhá v boji s hypertenzí

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Američtí a nizozemští vědci objevili účinný lék, který snížuje krevní tlak v noci. Tímto zázrakem je přirozeně produkovaný hormon melatonin, který v těle člověka napomáhá správnému chodu vnitřních hodin.

Článek

Dlouhodobý vysoký krevní tlak je nebezpečný, protože může vážně poškozovat stěny cév, ale také některé orgány, jimiž proudí krev, mezi nimi například ledviny nebo játra.

Vědci si všimli, že v noci u všech lidí klesá srdeční činnost a krevní tlak. Odborníci se domnívají, že to není vyvoláno pouze spánkem samotným, ale že důležitou roli v tomto procesu hraje právě melatonin.  

S hypertenzí zatočí do tří týdnů

Melatonin se běžně používá při léčbě nespavosti, která je vyvolána přechody časovými pásmy. Hormon dokáže snižovat tepovou frekvenci a tlak srdce, které při spánku přirozeně klesají.

Předběžné testy prokazují, že třítýdenní kúra melatoninu výrazně snižuje krevní tlak u osob postižených vysokým tlakem. "Ještě budeme samozřejmě muset provést řadu testů, než budeme moci léčbu melatoninem doporučit pacientům s hypertenzí," prohlásil doktor Dan Jones z Americké kardiologické asociace.

Pacienti si však na preparáty v lékárnách budou muset počkat. Až se objeví na trhu, oddechnou si milióny lidí po celém světě. Denně totiž na snížení tlaku pojídáme tuny nejrůznějších léků, které často mívají vedlejší účinky.

Zareagovali však zemědělci. Někteří farmáři v Evropě i zahraničí se specializují na produkci mléka obohacovaného o melatonin přirozenou cestou. Dosahují toho například tak, že krávy dojí před rozbřeskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám