Hlavní obsah

Lymfatická masáž posiluje obranyschopnost a zkrášluje

Na mezinárodní výstavě zdraví a krásy v Paříži v roce 1939 byla poprvé představena nová metoda ošetření – tzv. lymfatická masáž. Již tehdy šlo o velmi prospěšnou jemnou masáž lymfatických cest, napomáhající odtoku přebytečné vody a odpadních látek z těla a vylepšující především obranyschopnost organismu. V dnešní době je tato metoda využívána i pro kosmetické účely.

Článek

Lymfatické cévy odvádějí z tkání vodu, ionty, bílkoviny a nahromaděné toxické látky. Volný odtok mízy je nezbytný pro plynulé odstranění těchto látek z tkání. Pokud se lymfa hromadí v organismu, dochází k postupnému zanášení těla některými zplodinami a v určité části těla může dojít až ke zvláštnímu druhu otoku – tzv. lymfedému.

Pokud lymfatický systém nefunguje dobře, snižuje se i celková obranyschopnost organismu, což se nejčastěji projevuje celkovou tělesnou únavou, pocity vyčerpanosti, únavou nohou a otoky.

Masáží, jež působí na tento lymfatický systém lze podpořit detoxikaci, která pomáhá se všemi těmito neduhy.

Podporuje hojení ran

V medicíně se využívají lymfatické masáže i pro rychlejší hojení a odstranění otoků po operacích – veškeré poúrazové stavy, pooperační stavy (nejčastěji např. u následků operace rakoviny prsu).

"Lymfatická masáž totiž zlepšuje odtok produktů metabolismu v oblasti pooperační rány, podporuje hojení, snížením přetlaku v tkáni v dlouhodobějším měřítku zbavuje pocitu bolesti," vysvětlují odborníci na serveru Křečové-žíly.cz .

Výborná prevence křečových žil

Jelikož lymfatický systém a žilní systém spolu úzce souvisí, lymfatická masáž pozitivně působí i při nedostatečnosti žilního systému – především jako prevence křečových žil.

Dochází ke zlepšení posunu neokysličené krve v krevním řečišti. Krev se potom okysličuje rychleji a celkově dochází k oživení a ulehčení funkce celého cévního systému.

Masáž podpoří celá řada dalších opatření

Lymfatická masáž se dá provádět jen na určitých částech těla nebo na těle celém. Pro dlouhodobý účinek je třeba absolvovat minimálně tři až pět ošetření během jednoho týdne až 14 dnů.

Během celé kúry je vhodné vyvarovat se fyzické i psychické námahy. Omezit stravu bohatou na bílkoviny a jíst spíše zeleninu, ovoce, bílé maso, rýži, těstoviny.

Dodržovat pitný režim – tzn. vypít minimálně dva litry tekutin denně. Nevhodné jsou minerálky, káva, alkohol, coca-cola apod.

Lymfatická masáž může pomoci s:

- žilními otoky

- špatným prokrvením

- křečovými žilami

- otoky a únavou nohou

- bércovými vředy – bez otevřeného poranění kůže

- lymfedémem

- celulitidou

- migrénou

- bolestivou menstruací

- problémy s pletí, např. akné

- celkovou regenerací a detoxikací organismu

- zvýšením celkové imunity organismu

Každý by měl počítat s tím, že se po účinné masáži může stávající stav na chvíli zhoršit. Jde o reakci těla na odstraňování toxických látek a vždy do několika hodin nebo několika málo dní vše negativní odezní. Nebojte se tedy v kůře pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Masáž miminka

Masáž miminka je nejen pro samotné miminko velmi příjemná záležitost, ale také forma komunikace, kdy se maminka či tatínek soustředí pouze na své děťátko...

Aromaterapie pro každého

"Jdi na aromaterapii, pomůže ti," radila vystresované Heleně kamarádka. "Jak mi může pomoct nějaký olejíček, když mě vyhodili z práce?" reagovala Helena....

Osobní masér u vás doma

Jednou z oblíbených možností relaxace je hydromasáž. Lázeň plná bublinek a pulsujících proudů vody, které hýčkají a léčí vaše tělo, může být prakticky...

Výběr článků

Načítám