Hlavní obsah

Lidské tělo si vyrábí samo prostředek proti bolesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Lidské tělo produkuje prostředek proti bolesti, který je účinnější než morfium. Francouzští vědci našli v lidských slinách malé množství bílkoviny opiorphin, který dokáže tišit bolest velmi efektivně.

Foto: ČTK

Opiorphin je zatím testován na krysách

Článek

Skupina výzkumníků vedená Catherine Rougeotovou z Pasteurova ústavu v Paříži zkoumala opiorphin na krysách. Nejenže aplikace této látky snižovala bolest a tím i pohybové omezení těchto hlodavců při zánětech, ale umožňovala jim dokonce déle chodit po ocelových jehlách než jedincům stejného druhu bez preparátu.

U krys působila dávka jednoho miligramu opiorphinu na kilogram váhy stejně jako tři až šest miligramů morfia. Vědci uvádějí, že Opiorphin a jemu blízké substance aktivizují v těle mechanismus tišící bolest. Podle nich zřejmě tato látka brzdí odbourávání tělesných opiátů, endorfinů. Tyto substance podobné morfiu hrají klíčovou roli v tom, jak intenzivně tělo vnímá bolest. Regulují také pocity a emocionální reakce.

Výzkum byl zahájen jako veterinární prostředek pro hovězí dobytek. Ukazuje se však, že byly odhaleny pochody a substance možná platící pro savce vůbec, tedy i pro člověka. Další výzkum má potvrdit, zda je využití opiorphinu možné i u člověka. Tým Catherine Rougeotové to podle dosavadních poznatků nevylučuje. V dalším výzkumu chtějí francouzští vědci zjistit, co vyvolává v lidském těle přirozenou produkci opiorphinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Při chronické bolesti pomáhají opiáty

V České republice přibližně deset procent lidí trpí silnou chronickou bolestí. V polovině případů se jedná o bolesti zad, ve čtvrtině o bolesti kloubů,...

Výběr článků

Načítám